Kan SD upprepa Jörg Haiders framgång? | Fria.Nu
  • ”SD säger sig vara en megafon för den vanliga människan men sedan visar det sig att den vanliga människan inte håller med”, säger statsvetaren Anders Hellström som menar att breda folkrörelser har spelat en viktig roll i att SD inte kommit över den så kallade ”trovärdighetströskeln”.
Skånes Fria

Kan SD upprepa Jörg Haiders framgång?

Hösten 1999 fick Jörg Haiders högerradikala parti FPÖ 28 procent av rösterna i Österrike. Orsaken ansågs vara ett missnöje med de etablerade partiernas likriktning. Nu mobiliserar Sverigedemokraterna efter parollen ”det enda oppositionspartiet”. Vad säger att de inte kommer att lyckas?

– Nu slipper jag att skriva ett nytt kapitel, decemberöverenskommelsen är helt i linje med min tes, säger Anders Hellström, statsvetare vid Malmö högskola.

Han håller just på med att färdigställa en bok om de nordiska högerextrema partiernas kamp om ”gemene man”. Partier som trots ländernas socioekonomiska likheter har nått vitt skilda politiska framgångar. Medan Fremskrittspartiet i Norge och Dansk folkeparti i Danmark påverkat i hjärtefrågorna – invandringspolitiken – har Sverigedemokraterna gått bet.

– För att kunna påverka policyutformningen måste man över inte bara den parlamentariska tröskeln utan även en trovärdighetströskel.

Och det har inte SD gjort.

– För dem som lyckas handlar det om att radikalisera populära stämningar snarare än att utgöra en extrem avart. Att verka busiga och radikala istället för bullriga och extrema.

En balansgång Sverigedemokraterna var bättre på att hantera under tiden med Jimmie Åkesson, menar Anders Hellström. Men som de fått svårare för under tiden med Mattias Karlsson i ledarrollen och Björn Söder i talmansstolen.

– Fortsätter Björn Söder att orera kring att judar inte är svenskar och pratar om den judiska och den samiska nationen, ja då kan jag tänka mig att måttet är rågat för gemene man.

Resultatet blir att de etablerade partierna fortsätter att göra allt för att inte behöva ta i dem – ens med tång. Något som Anders Hellström ser decemberöverenskommelsen som ett tydligt exempel på. Samtidigt finns det en risk för de etablerade partierna att SD får draghjälp av att de framtår som det enda oppositionspartiet efter uppgörelsen.

– Risken är uppenbar, om det finns en konsensuselit som samlas kring mitten, då blir SD den starkaste motrörelsen.

Enligt den uppmärksammade statsvetarprofessorn Chantal Mouffe var det just en sådan situation som fick Österrikiska FPÖ att knipa 28 procent av rösterna i valet 1999. Men trots risken tror inte Anders Hellström att överenskommelsen automatiskt leder till en liknande situation i Sverige. Istället kan den bidra till motsatsen, säger han. Att skiljelinjerna mellan partierna och blocken blir tydligare – då de nu får mer manöverutrymme.

– Uppgörelsen gör att politikerna kan börja prata om idéer istället för förvaltningspolitik. Går det att se tydliga skillnader ökar också chanserna för att se det alternativ man tycker är bäst.

Fakta: 

Decemberöverenskommelsen

Den 26 december meddelade regeringspartierna och den borgerliga alliansen att de nått en blocköverskridande överenskommelse kring hur minoritetsregeringar ska kunna styra landet fram till och med valet 2022. Det innebär bland annat att framtida budgetförslag från ”den partikonstellation som är större än alla andra tänkbara regeringskonstellationer ska släppas fram”. Utbrytningar ur budgetar får inte heller ske, så som S gjorde med förslaget om höjd brytpunkt för statlig skatt 2013. Regeringen och alliansen ska också samarbeta på energi-, försvars- och pensionsområdet.

Källa: Svd

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2022 Fria.Nu