All I want for christmas is basinkomst | Fria.Nu

Krönika


Hannah Lemoine
Skånes Fria

All I want for christmas is basinkomst

Hanna Lemoine skriver om den enkla ultimata lösningen på cirka alla samhällsproblem.

Ack juletid. En tid då snöslask och magi yr i luften och vi hör åter en gång gamla sagor om sura kapitalister som suger ut arbetarklassen även på självaste julafton men som tack vare julspöken plötsligt förvandlas och blir snälla. Och vi älskar det, för vi älskar sagor med lyckliga slut och vi önskar att något sådant som enkla lösningar på världens orättvisor fanns… Och fint nog så finns det! Således presenteras här den ultimata enkla lösningen på cirka alla samhälleliga problem: Basinkomst!

Problem: Arbetslöshet

Enkel lösning: Basinkomst. Med ekonomisk grundtrygghet kan vi dela mer på jobben utan att gå på knäna, det vill säga lika mycket arbete kan utföras men av fler personer.

Bonus: Arbetsköparnas makt över arbetssäljarna minskar och ger per automatik bättre villkor på marknaden.

Problem: Bidragssamhället

Enkel lösning: Basinkomst. Inga fler villkorade bidrag där människor ska stå med hatt i hand och bevisa sin olycka, istället; samma ekonomiska grundtrygghet för alla, utbetalat på ens konto en gång i månaden, klappat och klart.

Bonus: vi slipper en massa dyr byråkrati.

Problem: Klassklyftor

Enkel lösning: Basinkomst. För det första höjs den nedre delen av inkomstspannet till en minimumsumma som faktiskt går att leva på, för det andra ökar grundtrygghet benägenheten till studier även hos prekariatet, vilket leder till minskade inkomstklyftor även på längre sikt.

Problem: Tillväxt

Enkel lösning: Basinkomst. Om man nu tycker att tillväxt är en bra idé så kom OECD med en rapport för någon vecka sedan innehållandes tydliga bevis för att stora inkomstklyftor minskar tillväxten. Se ovanstående punkt.

Problem: Hemlösa och tiggare

Enkel lösning: Basinkomst. Det ger liksom sig självt. Med basinkomst kommer möjligheten att ha råd att bo öka i precis samma takt som behovet av att tigga kommer minska.

Problem: Våld och ohälsa

Enkel lösning: Basinkomst. De försök med basinkomst som gjorts, bland annat Mincome i Kanada, visade på en tydlig nedgång av rapporterat våld, inklusive relationsvåld, under den period då försöket pågick. Även mängden sjukhusbesök och ohälsa generellt gick ner.

Problem: Rasism och främlingsfientlighet

Enkel lösning: Basinkomst. Rasism och uppdelningar i ”vi och dom” uppstår inte lika lätt i samhällen där invånarna känner sig trygga och omhändertagna. Då blir man istället generös.

Det är faktiskt helt logiskt alltihop. Och mycket enklare att ordna än en magisk julnatt med spöken.

ANNONS
ANNONS

© 2022 Fria.Nu