Forskare: IS spelar på Västs paranoida rädsla | Fria.Nu
Fria Tidningen

Forskare: IS spelar på Västs paranoida rädsla

Musa al-Gharbi är forskare och aktiv i sammanslutningen Sydvästligt initiativ för Mellanöstern-konflikter vid Arizona universitet, USA.Varför är västvärlden så rädd för islam?

– Bland annat därför att islam är det största hotet mot den världsordning som sattes upp i efterdyningarna av andra världskriget, speciellt efter Sovjetunionens fall. Något som till exempel uttryckts allmänt i västerländsk litteratur. Detta är också en del i varför IS attraherar så många västerlänningar – de ser islam som ett sätt att ”slåss mot systemet.”

Varför har IS blivit så kända?

– Dels har deras tillvägagångssätt gått ut på att spela exakt den roll som västerlänningar har en paranoid rädsla för, dels är de framgångsrika – de har lyckats ockupera en betydande del av Irak och Syrien.

Vad spelar medierna för roll?

– Västerländska medier är nästan besatta av IS som ett resultat av IS spel på sensationalism. Medierna förstorar upp dess betydelse, samtidigt som de framför IS egna berättelser ganska okritiskt. Samverkan mellan sensationella medier och uppmärksamhetstörstande extremister är ett problem i allmänhet, men det är särskilt relevant i det här fallet. Problemet är inte att medierna rapporterar om IS, utan hur det görs och hur ofta.

Är IS terror särskilt grym och unik?

– Det finns ett antal grupper vars terror och omfattning slår IS med råge. Mexikanska drogkarteller bedriver samma typ av terror i mycket större skala. I Afrika finns också grupper som begår liknande terrorhandlingar, många tillhör kristna eller naturreligioner. Men liksom för IS är inte religionen den främsta drivkraften, utan politiska och ekonomiska skäl. Sedan ska vi inte glömma de brott som begås av icke-religiösa stater. Det är bekvämt att prata om detta som ett problem med icke-statliga, religiösa extremister eftersom det spär på föreställningen om att ”vi”, som västerländska, sekulära nationsstater står över sådant.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2018 Fria.Nu