Fördjupning


Biron L. Carey, Washington (IPS)
  • Kvinnliga krigsoffer möts i Pader i norra Uganda. Tusentals ugandiska kvinnor våldtogs under inbördeskriget, men landets myndigheter har genomfört få insatser för att hjälpa dem.
  • En bred samling organisationer samlades på tisdagen utanför Vita huset med krav på att president Barack Obama ändrar den regel som om innebär att amerikanska biståndspengar inte får användas för att hjälpa kvinnor att göra abort även om de blivit våldtagna i samband med krig och konflikter.
  • Purnima Mane
Fria Tidningen

Kravet på USA: häv biståndsförbudet mot aborter

Den regel som innebär att amerikanska biståndspengar inte får användas för att hjälpa kvinnor i krigszoner som blivit gravida efter våldtäkter att genomgå abort måste ändras, menar sjukvårdsorganisationer.

En bred samling organisationer som är engagerade i sjukvårdsfrågor samlades på tisdagen utanför Vita huset med krav på att presidenten genom ett dekret ändrar den regel som gällt för amerikansk biståndspolitik i fyra årtionden. Organisationerna menar att både politiker och biståndssamfundet feltolkat lagen i fråga, kallad Helms Amendment, som specificerar vilka former av sjukvård som amerikanska biståndspengar får användas till i utlandet. Enligt organisationerna skapar den gällande tolkningen stort lidande och sociala stigman för kvinnor som fallit offer för våldtäkter i samband med krig eller konflikter.

– I över 40 års tid har denna lag tillämpats i form av ett totalt förbud mot aborter inom USA-finansierade globala sjukvårdssatsningar – utan undantag, säger Purnima Mane, som är ordförande för Pathfinder International.

Hennes organisation arbetar med sexuella och reproduktiva hälsofrågor på global nivå. Enligt Purnima Mane leder tolkningen av lagen till att Pathfinder International och andra organisationer som är finansierade av amerikanska biståndspengar inte ens får utföra aborter i riskfyllda situationer.

– Detta trots att detta är tillåtet i enlighet med Helms Amendment. Med bara ett penndrag skulle Obama kunna förändra situationen för många av dessa kvinnor, säger Purnima Mane.

Organisationerna menar att ett dekret från presidenten både skulle vara juridiskt riktigt och ligga i linje med allmänhetens uppfattning i frågan. Helms Amendment förbjuder amerikanska pengar från att användas till ”att betala för utförandet av abort som en familjeplaneringsmetod” eller för att ”påverka eller övertala någon att genomföra abort”. Lagen innehåller dock inga regler som förbjuder att amerikanska biståndspengar används för att finansiera aborter som genomförs på grund av våldtäkter. Men kritiker påpekar att lagen ända sedan den infördes ändå har tillämpats på detta sätt.

– Ingen administration har hittills tillämpat lagen korrekt, det vill säga genom att använda sig av undantag i särskilda situationer, säger Serra Sippel, som är ordförande för Center for Health and Gender Equity, Change, en av de organisationer som organiserade tisdagens manifestation. Enligt Serra Sippel har lagen kommit att tillämpas i enlighet med den politiska miljö som råder i USA.

Abortfrågan är och har länge varit en av de mest omstridda i amerikansk politik. När landets högsta domstol 1973 slog fast att delstatslagar mot abort var ett brott mot konstitutionen, och därigenom legaliserade aborter i USA, så ledde det till högljudda protester från många. Opinionsundersökningar visar samtidigt att en majoritet av amerikanerna anser att abort ska tillåtas när en graviditet är resultatet av en våldtäkt, på grund av incest eller när en gravid kvinnas liv hotas.

Helms Amendment infördes bara några månader efter Högsta domstolens beslut 1973, och lagen har sedan dess inneburit ett stopp för aborter utomlands finansierade av amerikanska biståndspengar.

Det är svårt att hitta statistik över hur många kvinnor i konfliktområden som drabbas av våldtäkter som resulterar i graviditeter. Siffror från Human Rights Watch från 2004 pekade dock på att runt 15 procent av de kvinnor som utsatts för våldtäkter i Liberia – ett land där våld användes som ett vapen i krig – resulterade i graviditeter. Liesl Gerntholtz, ordförande för Human Rights Watchs avdelning för kvinnors rättigheter, skriver i ett uttalande på tisdagen att det finns mängder av vittnesmål från krigsdrabbade länder om de förödande konsekvenser som graviditeter förorsakade av våldtäkter har. De våldtagna kvinnorna tvingas ”gå vidare med oönskade graviditeter och föda barn som de ofta inte kan ta hand om, och som är dagliga påminnelser om de brutala attacker de utsatts för, medan barnen blir mer utsatta för stigmatisering, missförhållanden och riskerar att bli övergivna”.

De organisationer som kräver att de amerikanska reglerna ändras menar att inställningen till frågan bland allmänheten har förändrats snabbt under den senaste tiden. Kriget i Syrien, samt IS framfart och det fortsatta våldet i Kongo framhålls som de främsta orsakerna till detta. Detta eftersom det sexuella våldet har en så framträdande plats i alla dessa konflikter.

– Vi vet att våldtäkt genom historien har använts som ett vapen i krig. Det nya nu är att så många länder och aktivister har uppmärksammat frågan under de senaste 18 månaderna, säger Serra Sippel.

USA har på senare år varit en viktig aktör i kampen mot sexuellt våld i konfliktsituationer. President Obama har bland annat skapat USA:s första handlingsplan för kvinnligt deltagande i fredsuppbyggande arbete och Vita huset har lagt fram en strategi för att bekämpa könsrelaterat våld. Organisationerna vid tisdagens manifestation menar därför att nästa logiska steg är att klargöra hur Helms Amendment borde tillämpas.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu