• Jonathan Albrektson, Isabel Sörling och Hannah Tolf från gruppen Soil Collectors står bakom filmen Foreign soil. Tanken med filmen var att skildra människans negativa reaktionsmönster mot allt som är främmande samt oförmågan att hantera naturen med omtanke och långsiktighet.   
Göteborgs Fria

Kreativiteten sinar aldrig för Soil Collectors

Trion Soil Collectors har nått framgångar med sin utsvävande improvisationsmusik. I dagarna var det premiär för deras kortfilm Foreign Soil.

Ur ett stilla vatten stiger tre främmande väsen upp och försöker anpassa sig till ett liv på jorden. De blir trots sina ansträngningar snart utstötta och väljer att återvända.

En kort sammanfattning av kortfilmen Foreign Soil som hade premiär på Gothenburg Indie Film Fest och som i dagarna släpptes officiellt på Vimeo.

– De reaktioner vi fick när vi visade filmen på Hagabion var oerhört positiva. Att vi som amatörfilmare lyckades skapa en sådan här kortfilm överraskade nog många positivt. Även oss själva tror jag, säger Jonathan Albrektson, som tillsammans med Isabel Sörling och Hannah Tolf står bakom filmen.

Tillsammans utgör Jonathan, Isabel och Hanna gruppen Soil Collectors, som vanligtvis gör musik i gränslandet mellan improvisation, pop och elektronika.

Varför ville ni göra en film?

– Vi har alltid jobbat med visuella utryck när det kommer till scenklädsel, smink, ljus, kroppsfärg, foto, dans och performance. I våra projekt har vi tidigare även samarbetar med andra konstnärer. Nu var det dags att utforska vad vi kunde göra med film helt enkelt. Att blanda andra konstformer med vår musik stärker vårt utryck och ger oss inspiration, säger Jonathan Albrektson.

Ambitionerna med kortfilmen är höga och Jonathan berättar att tanken var att göra filmen mångbottnad med inslag som rör både främlingsfientlighet och miljöpåverkan. Många av scenerna i filmen är inspelade i vatten, och Jonathan får fortfarande rysningar när han tänker tillbaka på de långa tagningarna i höstrusk och snålblåst.

– Vi ligger på marken och krälar i gyttja i endast våra vita tunna tunikor och får kallt vatten slängt över oss. Vi låg och huttrade, skakade och hackade tänder i väntan på att vi fick de bilder vi ville ha. Efter detta skulle vi gå ut i sjön och då minns jag hur vattnet kändes konstigt varmt. Vi var så nedkylda att doppet i sjön värmde oss något.

Musiken är ändå det som kommer i första rummet för Soil Collectors. De har bland annat spelat på välrenommerade festivaler som 12 Points i Dublin och Umeå Jazzfestival. Genom organisationen Svensk Jazz blev de även inbjudna att delta vid den internationella musikmässan Jazzahead i Bremen.

Trots att Soil Collectors ofta spelar på jazzklubbar är det inte direkt rättvist att beskriva dem som en renodlad jazzakt, tycker Jonathan Albrektson.

– Vi känner oss bekväma både på jazz- och popscenen. Vi har vår grund i improvisationsmusiken, men hämtar även inspiration från urgamla musiktraditioner. I stort består vår musik av röster och trummor. Detta väldigt uråldriga uttryck ger en stark grund till vår musik.

Nu arbetar gruppen med ett nytt album, som de planerar att släppa nästa höst.

– Det kommer att låta rått och vackert. Det känns som att vi denna gång har gjort musiken än större. Jag vill passa på att tacka Filip Leyman som spelade in oss och nu även mixar vår musik. Han har hjälpt oss fullfölja vår idé. Han släpade ut all sin utrustning till en lada på landet där vi spelade in, både i och omkring. Det är mycket natur med på denna skiva kan vi lova.

Blir det fler filmer framöver?

– Vi har fått blodad tand vad gäller att göra film. Förhoppningsvis kommer fler filmer under nästa år innan vårt skivsläpp, säger Jonathan Albrektson.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu