Juncker uppmanar grekerna att inte rösta fel | Fria.Nu
  • Radikala vänsterns, Syrizas, ledare Alexis Tsipras.
Fria Tidningen

Juncker uppmanar grekerna att inte rösta fel

I förra veckan skrev Fria Tidningen om hur vänsterpartiet Syriza troligen vinner ett eventuellt nyval i Grekland. Nu uppmanar EU-kommissionens ordförande de grekiska väljarna att inte rösta på fel parti.

– Jag antar att grekerna, som inte har något lätt liv, framför allt de många fattiga, vet väldigt väl vad ett felaktigt valresultat skulle innebära för Grekland och eurozonen, sa EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i torsdags efter att det i måndags blivit klart att Grekland kan komma att ställas inför ett nyval. Något som alla opinionsmätningar pekar på att vänsterpartiet Syriza i så fall skulle vinna.

– Jag kommer inte att uttrycka min egen åsikt. Jag skulle bara inte gilla att extremistiska krafter tar över styret, fortsatte Juncker enligt nyhetsbyrån Reuters.

Juncker var nära inblandad i eurozonens krishantering som pålade Grekland enorma sparpaket, då i rollen som Luxemburgs premiärminister. Greklands överenskommelser med eurozonen och internationella valutafonden gäller åtstramningar i utbyte mot räddningslån. Sedan det första räddningspaketet lanserades i februari 2010 av Internationella valutafonden, IMF, EU och Europeiska centralbanken då den ekonomiska krisen blev akut har landet hållits i ett hårt grepp. Åtstramningspaketen har avlöst varandra med en åtsnävd offentlig sektor, höjd pensionsålder och sänkta löner och bidrag.

Vänsterpartiet Syriza, Radikala vänstern, med ett program baserat på social jämlikhet och motstånd mot EU:s sparpaket, vill avbryta allt samarbete med långivarna och är emot åtstramningarna. De vill beskatta rika och höginkomsttagare och återställa minimilöner och pensioner till nivåerna innan krisen samt nationalisera bankerna.

I dag ska en ny presidentkandidat röstas fram i det grekiska parlamentet. Om en presidentkandidat inte kan väljas med stöd av majoriteten måste nyval utlysas.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Vill ha demokratiska val

Premiärministern i Haiti har avgått efter omfattande protester. Folket har väntat på val sedan 2011.

Fria Tidningen

© 2022 Fria.Nu