• Trots att USA:s president Barack Obama efter segern i presidentvalet 2008 lovade att fånglägret på Guantanamo skulle stängas har det ännu inte skett.
  • ”Vi är alla mycket tacksamma gentemot Uruguays regering”, sa Cori Crider, mänskliga rättighets-advokat och den nu frigivne Abu Wa’el Dhiabs företrädare, i samband med överföringen av Guantanamo-fångarna till Uruguay i söndags.
Fria Tidningen

Uruguay tar emot släppta Guantanamo-fångar

I söndags överfördes sex personer som suttit i över 12 år i det amerikanska fånglägret på Kuba till Uruguay. Kraven, från bland annat FN, om att USA ska upphöra med att hålla människor fångna utan rättegång på den ökända basen växer nu.

I söndags släpptes sex personer från det amerikanska fånglägret Guantanamo på Kuba och överfördes till Uruguay där de får flyktingstatus. Det är den största gruppen någonsin som flyttats från det ökända fånglägret för att friges i ett annat land och inte sedan 2009 har så många fångar släppts ut på en gång.

Abu Wael Dhiab, Ali Husain Shaaban, Ahmed Adnan Ajuri och Abdelahdi Faraj från Syrien, Mohammed Abdullah Taha Mattan från Palestina och Adel bin Muhammad El Ouerghi, från Tunisien greps alla för tolv år sedan för samröre med terrororganisationen Al Qaida. De har sedan dess suttit fångna på den beryktade basen som upprättades i samband med USA:s före detta president George W Bushs ”krig mot terrorismen”.

Tidigt på söndagsmorgonen anlände de sex männen till Uruguays huvudstad Montevideo. Den uruguayanska regeringen meddelade att de före detta fångarna blivit förda till ett militärsjukhus för hälsokontroller.

”Det finns inte ord till att beskriva hur tacksam jag är för det förtroende ni, det uruguayanska folket, visat mig och de andra fångarna genom att öppna dörrarna till ert land”, skrev Abdelahdi Faraj i ett öppet brev som publicerades i måndags i den uruguayanska nyhetstidningen El País.

Uruguays avgående president José Mujica, som själv suttit fängslad i 13 år under den tidigare diktaturen i Uruguay, beskrev vad fångarna varit med om de senaste tolv åren som ”en avskyvärd kidnappning”.

Enligt ett uttalande från försvarshögkvarteret Pentagon är USA ”tacksamt gentemot Uruguays regering för dess vilja att hjälpa USA i dess ’ansträngningar för att stänga Guantanamobasen’”.

USA:s president Barack Obama har sedan han blev vald till president år 2008 lovat att fånglägret ska stängas. Det har dock ännu inte skett. USA hävdar att det pågår en utfasning av fångarna.

Pressen ökar nu alltmer på USA om att stänga basen. Den 1 december utkom FN:s tortyrkommitté med en rapport där de kräver att Guantanamo-basen ska stängas. I rapporten skriver de att misstänkta terrorister ska lagföras och att de andra fångarna ska släppas fria. I rapporten konstateras också att USA bryter mot tortyrkonventionen genom att hålla människor fångna på obestämd tid och författarna är oroade över upprepade självmordsförsök och hungerstrejker bland fångarna.

I tisdags släppte också den amerikanska senaten en rapport om tortyr utförd av CIA efter 11 september-attacken 2001. Den 500 sidor långa rapporten sammanfattar den långa genomgången av över fem miljoner CIA-dokument som ger detaljerad information om CIA:s användning av ”förbättrade förhörsmetoder”. I rapporten visar det sig att de flesta tortyrmetoderna utförda av CIA, bland annat skendränkning och sömnbrist, har praktiserats på Guantanamo.

Runt hälften av de 136 män som fortfarande sitter på Guantanamo har fått grönt ljus för att släppas, men kan inte lämna fängelset på grund av instabiliteten i sina hemländer. Det har visat sig svårt att hitta länder som vill ta emot de frisläppta fångarna, mycket på grund av att USA själva inte är villiga att ta emot dem.

Abdelahdi Faraj som i söndags kom till Uruguay, vars medborgare till stora delar varit emot överförandet, försäkrade att han och de andra bara kommer att ”bidra med gott”:

”Jag vill försäkra alla Uruguays medborgare, inklusive regeringen, att vi endast kommer att bidra med gott till Uruguay, lära oss spanska och på nytt bygga upp våra liv här”.

Fakta: 

Guantanamobasen

Den 11 januari 2002, i efterdyningarna av 11 september, fördes de första fångarna till USA:s marinbas Guantánamo Bay på Kuba.

Fångarna placeras utanför USA:s gränser på mark som inte omfattades av amerikanska lagar men som kontrolleras av USA.

För att slippa rätta sig efter internationella regler om behandling av krigsfångar valde USA att beteckna fångarna i Guantanamo som ”fiendekombattanter” istället för som krigsfångar.

Ännu sitter mer än 150 fångar kvar på Guantanamo. De flesta är fängslade på obestämd tid utan åtal eller rättegång. De som åtalats står inför en orättvis rättegång inför militärdomstol och några riskerar att dömas till döden om de fälls.

Efter att Barack Obama tillträtt som USA:s president undertecknades i slutet av januari 2009 en förordning om att fängelset skulle stängas inom ett år. Det har ännu inte skett.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu