• Mohanned Hawaz är en av dansarna som deltar under dansfestivalen Lucia Oriental i helgen.
Göteborgs Fria

Festival vill nå ut med arabisk dans

I helgen är det dags för dansfestivalen Lucia Oriental. Det blir både föreställning på Konserthuset samt workshops på Kulturhuset Oceanen. GFT pratade med initiativtagaren Martina von Schwerin från Arabesque Academy.



Vad är Lucia Oriental?

– En genreöverskridande dansfestival med workshops och föreställning och ett alternativt luciafirande för dansintresserade.

Hur väcktes idén om en dansfestival?

– Från början var det en föreställning som blev ett årligt arrangemang inom orientalisk dans. Idén med namnet ”Lucia Oriental” var att koppla ihop den egyptisk-faraoniska ljuskronedansen med luciafirandet. Syftet var att nå

ut till en bredare publik med den stora dansrikedomen och kunskapen som finns om arabiska danser i Sverige. Nu har vi utvecklat föreställningen till en festival och breddat det konstnärliga och kulturella uttrycket med gästartister inom andra danstraditioner. Förutom syftet att nå ut med ”smala” dansgenrer till en bredare publik vill vi också skapa nya och alternativa utvecklingsmöjligheter för den sceniska dansen.

Till vilka målgrupper riktar sig era workshops? Inbitna dansentusiaster eller nybörjare?

– Till båda! Workshopen med Hanan riktar sig till personer som dansar och har dansat orientalisk dans förut, medan de andra två är öppna för nybörjare eller för dem som aldrig dansat förut och bara är nyfikna på dansstilarna housedance eller hilal dance – en modern dansteknik som även kan ses som en mental och fysisk träningsform.

Fakta: 

Lucia Oriental

Vad: Genreöverskridande dansfestival. Föreställning och workshops. Hela programmet finns på: www.arabesquesweden.com/

När: 13­–14 december

Var: Konserthuset och Kulturhuset Ocenanen

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Föreställning lika absurd som livet

Med musikföreställningen There is no planet B vill teatergruppen Nomad gestalta människans förhållningssätt till katastrof och undergång.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu