Tvådagarskalas för Hoob | Fria.Nu
  • Kalas i dagarna två blir det på Nefertiti när Hoob firar tio år. På scen bland andra Music MusicMusic, Per Störby Jutbring, The Stoner och Lindha Kallerdahl Gold.
Göteborgs Fria

Tvådagarskalas för Hoob

När MusicMusicMusic skulle ge ut sitt första album startade de ett eget bolag, Hoob Records. Det är nu 10 år sedan och för att fira detta jubileum blir det nu kalas på Nefertiti.

Efter att ha spelat in sin första skiva valde trion MusicMusicMusic, bestående av Fabian Kallerdahl på piano, Josef Kallerdahl på bas och Michael Edlund på trummor, att starta ett eget oberoende skivbolag. Fördelarna de såg med att äga bolaget själva var att ha full konstnärlig frihet, och att inkomster för försäljning av skivorna går till artisterna utan mellanhänder.

Nu har tio år gått sedan dess och Hoob Records har etablerat sig som ett av de tongivande jazzbolagen i landet. Kvaliteteten på utgivningen är hög, vilket går att utläsa i de många hyllande recensioner av bolagets skivsläpp.

Fabian Kallerdahl berättar att verksamheten utvecklats genom åren, men att grundtanken alltid varit densamma.

– Vi har gett ut våra egna band och försökt att göra varje släpp så bra och intressant som möjligt. Men efterhand har själva infrastrukturen blivit mer och mer uppstyrd, med allt ifrån distribution, hemsidor och rutiner. I början cyklade vi runt med skivorna i Göteborg och hade bara en vag idé om hur det där med distribution egentligen fungerade, men efterhand har vi lärt oss mer och mer hur allt funkar.

Vad kännetecknar Hoobs utgivning?

– Vi har inte försökt styra eller frisera Hoobs sound på något sätt. Det döljer sig verkligen all möjlig musik i vår utgivning. Egentligen är det väldigt spretigt. Men i och med att människorna som lirar på ett eller annat sätt hör ihop blir det något slags sound ändå.

Vilket är ditt favoritsläpp på Hoob?

– Kanske är det vårt allra första släpp. Inte så mycket för musiken, som har blivit bättre sen dess, men det var kul att testa något helt nytt. Varje pusselbit i skivutgivningen lades för första gången.

Hoob känns lite som en stor familj. Är jazzmusiker extra bra på att ta hand om varandra?

– Jazzmusiker är nog som vilka människor som helst. De allra flesta är trevliga och snälla. Vi som startade Hoob har alltid spelat i olika typer av band och gillar känslan av att ena stunden backa upp någon annan för att i nästa stund vara huvudperson. Man känner hur de olika sammanhangen liksom ger näring åt varandra.

De senaste åren har det pratas en del om ”det svenska jazzundret” och om svensk musik som en gångbar exportvara. Fabian tycker också att det känns extra kul att spela utomlands.

– Mottagandet är nästan alltid varmt och man känner sig lite extra speciell. Jag tror det i alla fall i mitt fall handlar om att jag slappnar av lite extra när jag inte är på hemmaplan.

En återkommande formulering som dyker upp i beskrivningen av svensk jazz är att den innehåller en nationell särprägel – en speciell svensk ton.

– Uppriktigt sagt är jag inte helt på det klara med vad det innebär. Kanske är det något med att vi inte är så ivriga att snegla på vad folk omkring oss håller på med utan framhärdar med vår egen grej.

Hur är Göteborg som jazzstad?

–Jag spelar nästan lika mycket i Stockholm som i Göteborg. Förr kunde man nog säga att olika städer stod för olika sound, men jag tror inte riktigt det gäller i dag. Likasinnade hittar varandra, oavsett hemstad. På konsertfronten händer det säkert lite mer i Stockholm, men det händer mycket i Göteborg också, för att inte tala om Malmö och Köpenhamn.

Nu ska Hoob firas. Hur är känslan inför tvådagarsfesten på Nefertiti?

– Nefertiti är Sveriges bästa livescen för jazz och hemmaplan för oss. Det är upplagt för två väldigt sköna kvällar. Dessutom blir det skivsläpp för Lindha Kallerdahl Gold och The Stoner, ett dignande skivbord och förhoppningsvis något fånigt upptåg.

Fakta: 

Hoob tioårskalas på Nefertiti

11 dec: MusicMusicMusic, Lina Nyberg Band, Yunkan 10

12 dec: Per Störby Jutbring, The Stoner, Lindha Kallerdahl Gold

Annons

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu