• Gustav Fridolin, MP, och Statsminister Stefan Löfven berättade efter budgetvoteringen att det blir ett extraval den 22 mars.

Regeringen utlyser nyval 22 mars

Det blir ett nytt riksdagsval den 22 mars, efter att regeringens budget röstades ner.

Det blir ett nytt riksdagsval den 22 mars, efter att regeringens budget röstades ner.

– Det mest ansvarslösa vi sett i modern politisk historia.

Så kommenterade statsminister Stefan Löfven den parlamentariska situation som uppstod på eftermiddagen, då riksdagen röstade ner regeringens budget till förmån för Alliansens budget, med 153–182.

Redan i går offentliggjorde Sverigedemokraterna att de tänkte frångå praxis, som innebär att alla röstar på sitt eget budgetförslag i första röstomgången. I andra omgången ställs de två förslag som fått mest röster mot varandra. Då är praxis att det parti som förlorat i första omgången lägger ner sina röster.

I dagens omröstning ställdes först regeringens och Sverigedemokraternas budgetförslag mot varandra, och regeringens vann. Därefter ställdes regeringens budgetförslag mot Alliansens förslag. Praxis hade därmed varit att SD lade ner sina röster, men istället röstade man på Alliansens förslag.

Det innebar att det fanns tre olika scenarier för regeringen att välja mellan:

1) Att fortsätta regera, men utifrån Alliansens budget

2) Att avgå och lämna över till Alliansen att leda landet

3) Nyval

Under en presskonferens strax innan klockan 17 i dag meddelade Gustav Fridolin (MP) och Stefan Löfven (S) att det blir nyval. Valet kommer att hållas den 22 mars.

– Vi vill låta väljarna ta ställning i detta nya politiska landskap, sa Stefan Löfven.

– Vi går till val för att vi aldrig kommer låta Sverigedemokraterna diktera villkoren, vi kommer aldrig upphöja deras främlingsfientlighet till svensk politik, vi kommer ta fajten för det som de flesta vill att det här landet ska vara; öppet och humant, sa Fridolin.

Flera gånger under presskonferensen återkom Löfven till att han under ett års tid och så sent som i går sökt göra blocköverskridande överenskommelser med Allianspartierna, men utan resultat.

– Jag kommer inte ta ytterligare initiativ till samtal, den tiden verkar vara förbi. Men om mot förmodan något parti vill höra av sig för att diskutera den uppkomna situationen så vet de var jag finns.

Från Alliansens håll har man många gånger påtalat att det är Stefan Löfven som statsminister som ansvarat för att lösa problemen, men Löfven menade istället att ansvaret ligger hos Alliansen.

– De ger Sverigedemokraterna inflytande över svensk politik, och på ett sådant sätt att de säger att de ska bestämma i Sveriges riksdag trots att de har 13 procent och vi andra har 87 procent. Det är ansvarslöst av de fem partierna tillsammans och saknar motstycke i svensk historia.

Valmyndigheten förberedde sig för nyval redan på förmiddagen genom att beställa sex miljoner valkuvert. Beslutet att utlysa nyval innebär att det kommer bli en ny valrörelse fram till den 22 mars. Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer gå till val som två olika partier men med en gemensam budget och ett gemensamt regeringsalternativ. Löfven säger att han är öppen för samarbete med alla partier utom SD.

Det är den gamla budgeten för 2014 som nu gäller fram till att en ny regering är på plats och tills en ny budgetdebatt tagit plats i riksdagen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu