• Kulturarbetstagarna Mulle Nesgah, Jakob Sandqvist och Maria Timofejeff med det 173 centimeter långa manifestet som de skickat till Alice Bah Kunke. Till vänster kulturkoordinatorn Jonas Seidelin och till höger Jenny Friman.
  • I Lund är vår stad går det att läsa både om välkända platser och personer i Lund och okända smultronställen.
Skånes Fria

”Det är vårt Lund också – staden är allas”

Prata om choklad på godisbutiken Ahlgrens, fundera på hur folk levde förr i tiden på Kulturen eller lyssna på fåglar i Stadsparken. Det är några av tipsen från boken Lund är vår stad, skriven av personer med intellektuella funktionsnedsättningar.

I Kulturcentrum Skånes lokaler i Gunnesbo är det full aktivitet. I bildverkstan målas och skapas det och i utställningssalen är det några som repar Hamlet. Här drivs tre typer av verksamhet för personer med intellektuella funktionshinder. En daglig verksamhet, en treårig eftergymnasial utbildning och Kulturarbetsplatsen, som är en fortsättning för dem som har gått utbildningen. Det är deltagare på den sistnämnda som har skapat boken Lund är vår stad, en tunn bok med illustrationer, foton, dikter och tips på smultronställen i Lund. Både kända och okända platser finns med.

– Alla har vi vårt favoritställe i Lund som vi vill berätta om. Jag skriver om när jag såg Timbuktu på Mejeriet, andra skriver om andra ställen som Kafé Ariman eller en kolonilott, säger Mulle Nesgah.

Allt i boken håller sig inte riktigt till sanningen dock. Jakob Sandqvist fantiserar i sin text om vad som hade hänt om vandrarhemståget som stod på Lund central under några år hade blivit ett ufo istället. Hans text illustreras av en färgglad bild på vandrarhemståget, skapad av Malin Andersson.

– Vi har hjälpts åt, en har en bild och en har en text och om man sätter ihop det så blir det något bra tillsammans, säger han.

För att testa på bokformen gjorde de först en fotobok i enklare format, men kände att de ville ha en riktig bok som de nådde ut med till allmänheten.

– Vi ville göra den dels för att vi ville ha en fin bok, och för att vi ville ge 21 personers input på vad Lund är för något. Men någon uttryckte det också som att det var viktigt att hennes ord blev hörda, det var en revansch för alla gånger hon inte blivit lyssnad på, säger Jenny Friman som är kulturkoordinator och har hjälpt till i arbetet med boken.

Maria Timofejeff tror att många har fördomar om att författare ska vara på ett visst sätt, men att boken kan motbevisa det.

– Om vi når ut med boken så får folk upp ögonen för att vi med handikapp också kan skriva en bok, på vårt sätt, säger hon.

– Det är vårt Lund också, staden är ju allas, säger Mulle Nesgah.

Deltagarna på Kulturarbetsplatsen har även riktat uppmärksamhet mot personer med intellektuella funktionsnedsättningar på andra sätt. Efter att Alice Bah Kunnke valdes till ny kultur- och demokratiminister skrev gruppen ett 173 centimeter långt välkomstbrev. Där passade de på att lyfta saker som hon kan tänka på som minister. Det stod bland annat ”Lyssna på oss” och ”Låt den lilla människan göra vad fan den vill med sitt liv”.

– Vi satte oss gemensamt och alla fick ropa ut saker som de tyckte var viktiga att kulturministern fick veta. Det blev ett litet manifest av det hela, säger Jenny Friman.

Och för någon vecka sedan kom det ett svar från regeringskansliet, där ministern svarade att hon skulle verka för en kulturpolitik som rymmer alla.

– När Jenny kom och berättade att ministern hade svarat så blev det jättejubel, vi hade väntat så länge. Det är nästan så att man vill åka till Stockholm och träffa henne nu, säger Jakob Sandqvist.

Fakta: 

Lund är vår stad kommer att säljas på Kulturens Julstök 29–30 november, kl 11–17.

Under Kulturcentrum Skånes Öppet hus, 5 december kl 13–14.30 och kl 17–19.30, är det officiell releasefest för boken.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

En dansskola utan speglar och pekpinnar

På Moderna dansstudion i Malmö genomsyrar en feministisk och normkritisk ideologi all verksamhet. Skånes Fria Tidning var med på deras workshop Dans och politik i ett totalitärt Europa.

Skånes Fria

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu