Att synas kan ge dig fängelse | Fria.Nu
Simon Felix Adler

Krönika


Simon Felix Adler
Skånes Fria

Att synas kan ge dig fängelse

Att skrika, vifta med armarna eller bara ha på dig färgglada kläder gör att du kan dömmas för våldsamt upplopp, skriver Simon Felix Adler. 

Klockan sex på morgonen för ett par veckor sedan slog polisen in ett flertal dörrar till lägenheter i Malmö. Insatsen var riktad mot personer som befunnit sig på Limhamns torg den 23 augusti, då nazister från Svenskarnas parti demonstrerade. Personerna fick sedan veta att de var misstänkta för våldsamt upplopp.

Demonstrationen i Limhamn blev blodig. Man måste gå tillbaka många år för att hitta lika många skadade under en demonstration i Sverige. All skadade stod utanför det avspärrade området för att protestera mot nazistorganisationers torgmöte.

Människor misshandlades med batonger, för att sedan bli överridna av polisen när de låg blödande på gatan. Kritiken mot polisen tilltog dagarna efter demonstrationen. Polisens påståenden om att påsar med ammoniak och gatsten hade kastats mot dem motbevisades av journalister och andra vittnen.

Gripanden långt efter demonstrationen var väntat. Polisen var nu tvungen att visa att deras övervåld var befogat, och dess främsta vapen är lagen om våldsamt upplopp. För att dömas för våldsamt upplopp behöver en person inte var delaktig i något våld. Det räcker med att på något sätt solidarisera sig med en grupp som tillsammans gör sig skyldig till brottet. Skrika, peka eller vifta med armarna räcker för att du ska kunna dömas till ett brott som kan ge upp till fyra års fängelse. Att skrika när människor bli slagna och överridna av polis är en ganska naturlig reaktion.

De som nyligen greps hade saker gemensamt. De var lätta att känna igen under demonstrationen på grund av färgglada klädesplagg. De var inte maskerade och de var inte heller särskilt aktiva i motdemonstrationen. De befann sig i en folksamling som enligt polisen gjorde sig skyldig till ett våldsamt upplopp.

Det blir allt vanligare att polisen använder lagen om våldsamt upplopp på det här sättet. Man går på det lättaste bytet. Man går på dem som syns tydligast på filmer från demonstrationer.

Budskapet är tydligt. Gå inte på demonstrationer där det kan tänkas uppstå konflikter. Blockera inte vägen för bussar som ska utvisa flyktingar. Protestera inte när nazister demonstrerar och skrik inte när polisen misshandlar människor. Men om du gör det så kom ihåg att dina färglada sneakers kan ge dig fängelse, även om du bara står och glor.

Annons

© 2020 Fria.Nu