• Ahmed Mohamed och Suleiman Abdi Ali besökte sitt forna hemland Somalia för att sprida tankar om fred bland landets unga.
Göteborgs Fria

Somalia tur och retur för att sprida tankar om fred

Många unga i Somalia har aldrig upplevt fred, och utan alternativ dras de lätt in i krigandet. Tre svenskar åkte till landet de själva flytt för att prata om fred och erbjuda alternativ.

Somalia är ett ungt land, där över 70 procent av befolkningen är under 30 år. Många av dem har aldrig upplevt fred. Andra var bara små barn när diktatorn Siad Barre störtades 1991 och Somalia blev ett av världens mest politiskt instabila länder. Det är dessa unga som Suleiman Abdi Ali, Ahmed Mohamed och Maxamed Gadudow från Göteborg har försökt nå under sina resor till Somalia för att prata om fred.

– De här ungdomarna har inte sett vad fred är, de har varit i krig i alla dessa år. Vi ville börja från början, säger Suleiman Abdi Ali, som själv kom till Sverige från Somalia för 24 år sedan.

Suleiman Abdi Ali, Ahmed Mohamed och Maxamed Gadudow tillhör föreningen SwedSom. De ansökte och fick pengar för att kunna resa ner till tre olika städer i Somalia. På plats genomförde de samtal med runt 150 ungdomar i varje stad genom att anordna studiecirklar. Då diskuterades kurslitteratur och de unga fick bland annat prova på rollspel. Suleiman Abdi Ali var på plats i sin hemstad Galkayo i centrala Somalia.

– Själva tanken att prata om fred var underlig för många. Två personer dödades under tiden jag var där. Det var vardagsmat för dem, men skakande för mig, säger han och fortsätter ge exempel på vad som kom upp under diskussionerna om vad fred innebär:

– Att sova gott utan rädsla, att vara fri i sina tankar och att kunna uttrycka sig fritt.

En del av arbetet som började tidigare, redan innan studiecirklarna om fred, var att erbjuda alternativ för ungdomarna. Yrkesutbildningar för att bli till exempel verkstadsmekaniker, snickare och chaufför har startats upp. Vissa av dem som utbildats har också blivit kvar inom utbildningen, och i sin tur fortsatt att undervisa fler.

– Det är ungdomarna som utför kriget, de äldre är ledare. För många av de här ungdomarna finns inget annat, ingen skola och inget jobb. Men de blir erbjudna pengar av krigsherrar för att utföra ett jobb, att kriga, säger Suleiman Abdi Ali.

Ahmed Mohamed håller med, och berättar om resorna mellan Mogadishu och staden han kommer ifrån några kilometer utanför.

– Det är nio vägspärrar längs den vägen. Alla som står där är barn och unga, max 20 år gamla.

Efter studiecirklarna i de tre städerna ansökte föreningen återigen om pengar för att återvända och följa upp arbetet, men fick bara så att det räckte för en person att åka. Det blev Ahmed Mohamed som åkte tillbaka till huvudstaden Mogadishu. Då samlades unga representanter från var och en av de 17 stadsdelarna i Mogadishu, som sedan fortsatte utbildningarna och diskussionerna i respektive distrikt. Trots att de 450 personer som deltog i studiecirklarna kan tyckas som en droppe i havet bland Somalias över tio miljoner invånare, tror de båda att det har stor effekt på såväl ungdomarna som deras familjer. Men än känner de sig långt ifrån klara med arbetet.

– Vi vill fortsätta arbetet och utveckla det än mer. Fred borde införas som ett ämne i skolan, säger Ahmed Mohamed.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu