• Tomas Viktor, fisktoxikolog vid IVL Svenska Miljöinstitutet, har varit med och tagit fram rapporten.Foto: Privat
Fria Tidningen

Farligt höga halter av läkemedel i fisk

Fisk som fångas i närheten av centrala Stockholm innehåller höga halter av miljögifter som kvicksilver, visar en ny rapport. Något som framförallt oroar forskarna är ökningen av läkemedelssubstansen Diklofenak.

I en nyutkommen rapport presenterar forskare från IVL Svenska Miljöinstitutet resultaten från analyser av miljögifter i abborre från centrala Stockholm och Stockholms skärgård. Generellt är resultaten goda – kommunernas och industriernas miljöarbete ger effekt.

Eftersom abborren är en stationär fiskart ger den en bra bild av föroreningssituationen i området.

– Fiskarna vi tar upp är mellan tre och fem år gamla och speglar vad för gifter miljön utsatts för under den här tiden, berättar Tomas Viktor, fisktoxikolog vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

I jämförelse med äldre undersökningar från i början av 2000-talet har halterna av de flesta undersökta miljögifter minskat – förutom kvicksilver. Något som beror på att kvicksilvret, som finns naturligt i bottnarna, kommer upp i vattnet då arbete med muddring och syresättning av bottnar genomförs, förklarar Tomas Viktor.

– Man ska vara väldigt försiktig med detta. EU har tydliga riktlinjer för hur höga halter kvicksilver fisken får innehålla för att få säljas. På vissa ställen i undersökningen hittade vi halter av kvicksilver i fisk som ligger över försäljningsgränsen.

Det som dock oroar mest är halterna av läkemedel i fisken. I nästan hälften av alla fiskar som samlades in utanför ett reningsverksutsläpp hittade forskarna läkemedelsrester.

– Det går lätt att spåra över 100 läkemedel, säger Tomas Viktor.

Den inflammationshämmande substansen Diklofenak och det lugnande medlet Oxazepam finns i mätbara koncentrationer i nära hälften av de fiskar som analyserats. Det mest oroande är Diklofenak, menar Tomas Viktor.

– Den har en väldigt tråkig effekt, nämligen att den slår hårt mot fågellivet. Fåglar som äter djur innehållande höga halter Diklofenak dör i hög grad. Det är oroande i och med att fiskätande fåglar kan få i sig en hel del, säger han.

För att komma till bukt med just Diklofenak måste kommunernas reningsverk förbättras. Generellt för en bättre vattenmiljö behövs också att industrierna förbättrar sina reningsprocesser.

– Det är ju ett arbete som måste fortgå hela tiden i och med att det alltid är förändringar i produktionsprocessen, säger Tomas Viktor.

– Koncentrationerna av miljögifter börjar komma ner, men det är en lång process – det tar 20 år för ett miljögift att helt fasas ut.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Året då alla pratade om migrationen

2015 var året då rekord slogs i antal samtal om invandring. I hela världen blev det uppenbart att det nuvarande migrationssystemet är ohållbart.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu