”Vi har märkt av den begynnande tysta revolutionen” | Fria.Nu
  • Christopher Holmbäck och Julia Lundberg har skrivit en bok om amerikanska rörelser som vi annars inte hör så mycket om i Sverige.
  • Christopher Holmbäck och Julia Lundberg har skrivit en bok om amerikanska rörelser som vi annars inte hör så mycket om i Sverige.
  • Grace Lee Boggs är fortfarande aktiv i rättviserörelsen och kämpar bland annat för att ge Detroit mer självstyre,
Skånes Fria

”Vi har märkt av den begynnande tysta revolutionen”

Inspirerade av aktivisten Grace Lee Boggs som i sjuttio år har kämpat för ett bättre amerikanskt samhälle, har journalisterna Christopher Holmbäck och Julia Lundberg skrivit en bok om USA:s nya folkrörelser.

I veckan visar Doc Lounge filmen American revolutionary – The evolution of Grace Lee Boggs, om den nittionioåriga aktivisten och filosofen som har kämpat mot orättvisor i sjuttio år, bland annat i medborgarrörelsen. Under kvällen är det också releasefest för reportageboken Rörelser under ytan av Julia Lundberg och Christopher Holmbäck, om nya folkrörelser som växer fram i USA. Författarna har hämtat mycket inspiration från Grace Lee Boggs i arbetet med boken.

– Vi har båda bott i USA under de senaste tio åren, och märkt av den här begynnande tysta revolutionen som Boggs pratar om, säger Christopher Holmbäck.

Under resor i landet har de besökt gräsrotsrörelser och aktivister i allt från Texas och Appalacherna till Detroit. Där har de bland annat pratat med grupper som jobbar med migranträttvisa och sätter ut mat och vatten i gränstrakterna mellan USA och Mexiko så att färre migranter ska behöva dö.

– Under Obamas tid som president har två miljoner människor deporterats från USA, det är fler än under någon annan president, säger Christopher Holmbäck.

En annan kamp är den mot kolgruveindustrin, som startade i Appalacherna men har spridit sig och nu även inkluderar miljörörelsen och arbetet mot den växande gasindustrin. En tredje är grupperna som ingår i den så kallade abolitionrörelsen. Inspirerade av kampen mot slaveriet kämpar de för att avskaffa fängelsesystemet. USA är det land som låser in störst andel av sina medborgare, och på senare år har det blivit allt vanligare att migranter kriminaliseras och fängslas istället för att utvisas.

– Det är svårt att ändra något där, men de har lyckats påverka så att idén om ett samhälle utan fängelser är mer accepterad. Och de har stoppat expansionen av fängelser i vissa områden.

En rörelse som Christopher Lundbäck blev väldigt berörd av var Coalition of Immokalee workers. Det är en grupp migrantarbetare i Florida som organiserar sig för bättre arbetsförhållanden.

– Eftersom de inte har papper så kan de inte bilda fackförbund, men de har format andra allianser tillsammans med kyrkor och studenter. På så sätt har de kunnat gå direkt till storföretagen och fått dem att skriva på avtal om bättre villkor på fälten.

Christopher Lundbäck menar att det som binder samman grupperna är att de i första hand inte försöker påverka politikerna, utan vill ändra sina egna strukturer och det samhälle som de lever i.

– I Sverige vill vi första hand påverka på ett politiskt plan och det ger en annat riktning på rörelserna. I USA ligger inte tyngdpunkten på protester eller blockader utan på vad man faktiskt kan genomföra, genom att lära av varandra och skapa något nytt tillsammans.

Fakta: 

American revolutionary – The eveolution of Grace Lee Boggs visas 25 november, kl 19 på Babel i Malmö.

Efter filmen är det releasefest för Rörelser under ytan, som ges ut av Re: public förlag.

Annons

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu