Skånes Fria

”Det borde finnas andra sätt att ta sig in”

När alla andra vägar är uttömda återstår bara smugglare som hjälp för att ta sig in i EU. Men resan kan både bli farlig och kostsam.

För någon månad sedan klev 35-årige Karam ur ett flygplan och tog sina första steg på svensk mark. Hans besparingar var tömda och i hans ficka låg ett falskt pass.

– Det finns ingen framtid i Syrien. Jag stod inför valet att tvingas välja mellan IS och regeringsarmén. Men det där är inte mitt krig, säger Karam, som kommer från en stad i västra Syrien.

I dag bor han på en ort i Sydsverige. Han är inne i en asylprocess, oroar sig för vad som ska hända och vill inte att orten eller hans riktiga namn ska stå i tidningen.

Han var trängd mellan regeringsarmén och flera andra stridande grupper. Via Libanon, Turkiet, Grekland och andra europeiska länder landade han till slut i Sverige. Han tror resan hade varit omöjligt utan smugglare. Men priset blev dyrt, nära 100 000 kronor.

I hemstaden arbetade han som läkare och han sålde sin klinik för att finansiera flykten.

– Det var en väldigt farlig resa. Jag tänkte flera gånger att jag aldrig hade gjort det om jag vetat vad som skulle hända. Men nu är jag här och kan starta ett nytt liv, säger han.

Steget in i EU var det svåraste. Karam beskriver hur en smugglare hög på kokain körde en överlastad båt över Medelhavet i 18 timmar. Bland medresenärerna, som alla dumpades på en klippa i Grekland, fanns flera barn.

I Athen tog förhandlingar med nya smugglare vid.

– Jag träffade många och vi förhandlade om priset. Till slut fick jag till ett avtal, säger Karam.

I priset ingick en garanti. Om inte det falska passet fick honom genom passkontrollen och ombord på ett flygplan blev han lovad pengarna åter. Men allt gick vägen. Karam är inte förtjust i smugglarna som utsatte honom för stora risker. Men han ser nätverken som en livlina och tror det är omöjligt stoppa dem. Viljan att nå Europa och summan som människor är villiga att betala är för stor.

– Utan smugglarna skulle jag ha varit kvar i Syrien. Det går inte att inte stoppa dem. Men det borde finnas andra sätt att ta sig in, säger han.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu