• Tolvåriga Jeniffer Hernández hämtar vatten i den lilla orten Los Pinos i kommunen Tacuba i västra El Salvador. Vattenkranen sköts av förbundet Adescobd, och här kan alla som inte har tillgång till vatten i sina hem gratis fylla på sina vattenkärl.Foto: Edgardo Ayala/IPS
Fria Tidningen

Tillgång till vatten inte en mänsklig rättighet

En tidigare godkänd författningsändring som skulle innebära att rätten till vatten och mat skulle bli betraktade som mänskliga rättigheter stoppades nyligen i El Salvadors parlament. Beslutet ses som ett stort bakslag för de aktivister som kämpar för allas tillgång till rent vatten.

För ett par veckor sedan blockerade högerpolitikerna i El Salvadors parlament ratificeringen av en lag som skulle ha gjort tillgången till vatten och mat till en mänsklig rättighet. David Díaz, från organisationen Adescobd, som arbetar med distribution av vatten på landsbygden, menar att beslutet var ett mycket stort bakslag.

Många organisationer i El Salvador är överens om att bristen på tydlig lagstiftning är en stor källa till de många konflikter om vattendistribution som pågår i landet. Vattendistributionen i El Salvador sköts av ett fristående statligt företag, som dock inte har mandat att i samband med konflikter besluta vem som har rätt att få tillgång till vatten. Bolaget har heller inget inflytande över folkliga initiativ för att lösa bristen på vatten.

Några som tagit ett sådant initiativ är förbundet Adescobd, som arbetar med distribution av vatten på landsbygden. I Tacuba har medlemmarna i förbundet Adescobd gemensamt byggt ut vattendistributionen, detta efter att de lokala myndigheterna inte velat bidra med stöd till satsningen.

– Det är vårt projekt som vi slitit hårt med, inte borgmästarens, säger Ermelinda Hernández, som bor i orten La Puerta.

Enligt boende i de sju orterna, som har en sammanlagd befolkning på 12 000 invånare, är dock detta vad som nu är på väg att ske – att borgmästarmyndigheten är på väg att ta kontroll över deras projekt genom att ta över källan till vattensystemet. Från myndigheternas sida har argumentet varit att Adescobds tidigare ledning drivit projektet till ruinens brant.

Konflikten i Tacuba är lång ifrån unik. På en rad platser i landet pågår liknande processer, som förvärras av bristen på tydliga lagar och regler. I El Salvadors städer har nästan alla tillgång till vatten genom vattenledningar men på landsbygden är det knappt 70 procent av befolkningen, enligt en stor undersökning som gjordes förra året.

Förändringen av författningen för att göra mat och vatten till en mänsklig rättighet, godkändes med bred majoritet redan i april 2012. Men för att författningsändringar ska bli giltiga krävs det att även det nästkommande parlamentet ratificerar förslaget med två tredjedelars majoritet, vilket inte uppnåddes. David Díaz, vid Adescobd, är besviken över beskedet:

– Om rätten till vatten blev inskriven i författningen så skulle vi inte bli indragna i dessa konflikter.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Konflikter bromsar klimatarbetet i Afrika

Den afrikanska kontinenten har stora behov av gröna investeringar som kan minska utsläppen och motverka klimatförändringarnas effekter. Men instabilitet, väpnade konflikter och byråkrati förhindrar investeringarna i många länder. 

© 2024 Fria.Nu