Tidning ger röst åt kvinnor i krigets Syrien | Fria.Nu
Fria Tidningen

Tidning ger röst åt kvinnor i krigets Syrien

Trots kriget fortsätter arbetet vid tidningen Saiedet Sourias redaktion som bevakar kvinnors situation i Syrien. Ett nytt kontor kommer inom kort att öppnas i Aleppo.

För de flesta syriska kvinnor har kriget varit en katastrof, men för vissa har det inneburit en ökad frihet. Tidningen Saiedet Souria (ungefär: ”syriska kvinnor”), startades i början av året och är ett exempel på hur kvinnor fått ett större oberoende.

Yasmine Merei är redaktionschef för tidningen och menar att kriget utmanat de traditionella rollerna i familjen.

– Många kvinnor har tvingats att bli familjeförsörjare eftersom många män saknas, satts i fängelse, skadats eller dödats. Samtidigt som det kan vara skrämmande att de måste klara sig själva har det gett kvinnor en större frihet, säger hon.

Saiedet Souria har redaktioner i turkiska Gaziantep, i Daraa, Damaskus, Suweida och Qamishli och en upplaga på cirka 5 000 exemplar varav omkring 3 500 distribueras i Syrien via en av tidningens redaktioner. På Facebook har tidningen över 40 000 följare.

För ett land som Syrien där Facebook och Youtube förbjöds mellan 2007 och 2011 och där tillgången till internet och elektricitet är mycket begränsad är det höga siffror. Tidningen distribueras på marknader och via lokala grupper.

Pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser har hållit två utbildningar för redaktionens medlemmar i år och har stöttat tidningen med utrustning, men det största arbetet gör kvinnorna själva.

Saiedet Souria vill ge kvinnor en bredare bild av världen. Konventionen om avskaffande av alla former av diskriminering mot kvinnor, Cedaw, som antogs av FN:s generalförsamling 1979 nämns i varje nummer. Den kvinnliga eunucken, en feministisk klassiker av australiska Germaine Greer recenseras i det senaste numret som även spridits i sociala medier. En kvinna som arbetar som polis i områden som kontrolleras av oppositionen i Syrien intervjuas. Flera artiklar beskriver konsekvenserna för kvinnor som är ekonomiskt beroende av sina män eller handlar om sjukdomar i flyktinglägren. En kvinna som arbetar som jurist i de områden som kontrolleras av regimen och som tidigare suttit fängslad av politiska skäl skriver återkommande i tidningen.

– Om mannen inte längre betalar för allt och har den rollen i samhället, har han inte längre rätt att tala om för dig vad du ska göra, tillägger Mohammad Mallak som är chefredaktör.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu