Nytt militärområde rör upp känslor i Lappland | Fria.Nu
  • Ofog protesterar mot militära övningar i Norrland 2011. Under de senaste åren har flera stora protestaktioner hållts.
Fria Tidningen

Nytt militärområde rör upp känslor i Lappland

Det enorma militära övningsområdet Vidsel utanför Jokkmokk i Norrbotten utökas under vintern och blir dubbelt så stort. Lokala verksamheter trängs undan till förmån för krigsövningar.

Frågan gäller ett område stort som Blekinge utanför Jokkmokk i Norrbotten där försvarets materielverk, FMV, nyligen fått tillstånd av länsstyrelsen att använda området till militära övningar. Det är svenska och utländska krigsmakter samt vapentillverkare som hyr in sig för att övningsskjuta och prova nya vapen.

Verksamheten i Vidsel blev känd för allmänheten 2009 då Natos snabbinsatsstyrka höll en stor övning på området. Men området hyrs sedan 60-talet regelbundet av militära styrkor som vill öva ostört och i extremt väder.

Nu har länsstyrelsen beviljat att utöka militärområdet som därmed blir stängt för allmänheten under delar av februari-juli 2015. För de boende i området väntas evakuering under de dagar då skjutningar sker och besöksnäringen i området stoppas från att bedriva sin verksamhet.

– Vi måste reagera och stoppa det här och fråga oss själva, vad är det vi vill ha Norrland till? Duger det bara till att bomba sönder eller ser vi värdet som turistmiljö och kulturbygd? Det här är ett av Europas sista vildmarksområden, säger Matti Holmgren, som driver ekoturistverksamhet i området och nu också en kampanj för att beslutet ska ändras.

– Det här handlar om hur vi vill att vårt försvar ska se ut. Bara för att det är oroligt i världen ska vi inte bomba sönder vårt eget land, säger han.

Matti Holmgren anser att länsstyrelsen och FMV missat att ställa en rad viktiga frågor.

– Hur påverkas Jokkmokk socialt av det här? Vem vill bo på en plats där det dånar förbi krigsflygplan? Och vad finns det för forskning som visar att djurlivet inte påverkas negativt? Som det är nu sker övningarna mitt under renkalvning och älgkalvning och under fåglars häckningsperiod, säger Matti Holmgren.

Förutsättningarna för FMV att hyra ut området till utländsk militärindustri bygger på en aktiv marknadsföring från försvarets sida. På hemsidan beskrivs hur kunden får ett professionellt bemötande och kan utöva sin verksamhet ”nästan helt utan restriktioner”. Dessutom kan FMV erbjuda ”extremt kort handläggningstid” från förfrågan till påbörjad verksamhet.

För Matti Holmgren och andra ekoturistverksamheter i området får det långtgående konsekvenser.

– Vi behöver kunna planera vår verksamhet och boka turistresor långt i förväg. Med det här beslutet så får jag ställa in flera månader av verksamhet, säger han.

Annons

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Göteborgs Fria

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

Göteborgs Fria

Konferensföretag nekar fascister

Fascistiska Europa Terra nostra håller konferens i Göteborg på lördag. Fyra av fem konferensföretag skulle neka dem att hyra lokaler.

Göteborgs Fria

© 2020 Fria.Nu