Debatt


Palestina

Fria Tidningen

Utkräv ansvar från en självständig palestinsk stat

I dag kan palestinska civilsamhället rapportera om brott mot mänskliga rättigheter och folkrätten, men möjligheterna att utkräva ansvar är begränsade. En självständig palestinsk stat skulle däremot omfattas av ansvar och krav på att förebygga lagbrott, skriver Erik Lysén, internationell chef för Svenska kyrkan, och Bo Forsberg, generalsekreterare Diakonia.

Den svenska regeringens erkännande av en palestinsk stat är ett viktigt steg och kan fungera som en injektion i den avstannade fredsprocessen och främja respekten för de mänskliga rättigheterna hos alla parter i konflikten. Erkännandet har mötts av hård kritik från högernationalistiska grupper i Israel, men av uppskattning från moderata krafter både i Israel och Palestina. Flera ledande folkrättsexperter har bekräftat att erkännandet har stöd av folkrätten. En palestinsk stat öppnar för möjligheter att ställa krav på den palestinska sidan. Palestinska brott mot folkrätten, inte minst Hamas återkommande stöd för raketattacker och andra typer av attentat mot israeliska civila, undergräver fredsprocessen.

I dag kan civilsamhället rapportera om brott mot mänskliga rättigheter och folkrätten, men möjligheterna att utkräva ansvar är begränsade. En palestinsk stat skulle däremot omfattas av ansvar och krav på att förebygga överträdelser.

Under de senaste åren har vi sett en rad ensidiga israeliska åtgärder där man steg för steg undergrävt de geografiska och demografiska förutsättningarna för en fredlig lösning. Trots omvärldens protester har Israel fortsatt att i rask takt bygga illegala bosättningar, vilket både underminerar möjligheterna till en tvåstatslösning och för palestinska ledare att med trovärdighet internt förespråka en förhandlad lösning.

Israels bosättningspolitik och andra brott mot folkrätten och de mänskliga rättigheterna har fördömts av EU, men Israel har samtidigt fått nya ekonomiska och politiska förmåner, trots att det tydligt anges i avtalet med EU att handelsförmåner ska kopplas till respekten för mänskliga rättigheter. EU har i praktiken undergrävt en tvåstatslösning.

EU:s nya utrikeschef, Mogherini, är tydlig med att EU:s mål är en palestinsk stat och att EU ska ta ett större ansvar för fredsprocessen. Det är positiva signaler till alla som arbetar för en fredlig lösning på konflikten men nu gäller det att gå från ord till handling;

• Förmå parterna att återgå till förhandlingar.

• Brott mot internationell rätt ska fördömas och motverkas oavsett förövare.

• Inför ursprungsmärkning av israeliska bosättarprodukter i enlighet med EU:s direktiv, och i förlängningen ett förbud mot stöd till illegala bosättningar.

• Bilaterala avtal mellan EU och Israel, eller EU och palestinierna ska inte uppgraderas eller ingås utan krav på respekt för internationell rätt.

• Stötta utredning och dokumentation av krigsbrott från alla parter under det senaste Gazakriget, och verka för att de skyldiga hålls ansvariga.

• Verka för att blockaden mot Gaza hävs och att upprätta en internationell kontrollmekanism som kan stoppa inflöde av vapen men öppnar för återuppbyggnad, handel och motverkar fortsatt biståndsberoende.

Sommarens krig har understrukit vikten av att konflikten snarast får en hållbar förhandlad lösning med två livskraftiga stater där både palestinier och israeler får leva i fred och säkerhet inom internationellt erkända gränser.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu