Fria Tidningen

”Sluta räkna pinnar – se till kvalitet”

Vården är för upptagen av att räkna pinnar för att få ihop ekonomin och sätter därmed kvaliteten i andra hand. Det menar nätverket Nationell samverkan för psykisk hälsa, NSPH, som vill utveckla nya ersättningsmodeller.

– Systemet styr åt att få ett ökat antal diagnoser, men frågan är vilken kvalitet det är på diagnoser som pressas fram på kort tid för att ersättningssystemet premierar det. Det är kortsiktigt att lägga ut sådana här bonusar för vissa åtgärder, säger Kjell Broström, intressepolitiskt ombud hos NSPH, ett nätverk som samlar patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området.

NSPH sökte därför nyligen pengar för att i samråd med vårdgivare kunna utveckla nya typer av ersättningssystem.

– De måste bygga på kvalitet och värden som utgår från patienternas önskemål och behov. Det är mycket svårare naturligtvis att sätta kvalitet som ett kriterium i ett upphandlingsunderlag, att räkna besök eller diagnoser är inte svårt, men kvalitet är svårare – då måste man gå till patienterna och fråga vilka värden som är viktiga, säger Kjell Broström.

Sådana värden kan vara inflytande, delaktighet, bemötande, relationen till läkare och vårdpersonal och kontinuitet, att få träffa samma vårdpersonal varje gång. Även att behandlingen ger önskvärt resultat och att ha kontakt med anhöriga är viktiga faktorer, menar NSPH.

– Det allra viktigaste är att ersättningsmodellerna inte bara blir en politisk aktivitet, utan är förankrade hos profession, brukare och anhöriga, säger Kjell Broström.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu