Migrationsverket duckar för barnperspektivet | Fria.Nu
  • För ett år sedan var glädjen stor när far och dotter återförenades i Sverige. Nu riskerar familjen att splittras igen. Foto: Privat
Fria Tidningen

Migrationsverket duckar för barnperspektivet

Rent juridiskt har Vali Ahmeds fall i princip nått vägs ände. Migrationsverket väljer att inte ta hänsyn till barnet när pappans asylskäl utreds.

Trots att utlänningslagen säger att särskild hänsyn ska tas till barnets bästa, och att barnets bästa ska beaktas i alla beslut som rör barn enligt Barnkonventionen, väljer Migrationsverket att inte beakta Marias perspektiv när pappans asylskäl utreds. Fallet har överklagats till migrationsöverdomstolen, där det inte fått prövningstillstånd och därmed avvisas.

– Man splittrar inte en familj hursomhelst, det är det vi försökt trycka på i överklaganden, men Migrationsverket väljer att inte ta hänsyn till Maria över huvudtaget, säger Eva Wall, Marias tillfälliga vårdnadshavare.

Migrationsverket uppger att det bästa för barnet är att återförenas med sina föräldrar i Afghanistan.

– Det finns inget som talar emot att pappa och dotter inte kan vara tillsammans, men detta behöver inte vara i Sverige. Vi följer utlänningslagen och enligt den utredning som gjorts har varken pappan eller dotter skyddsskäl, säger Guna Graufelds, presskommunikatör på Migrationsverket.

Eva Wall tycker att Migrationsverket gör en felaktig bedömning.

– Vi håller inte med om att återförening i Afghanistan är det bästa. Det fanns en anledning till att familjen flydde från landet från början, säger hon.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu