Miljöaktivists död skakar Frankrike | Fria.Nu
  • Demonstranter i staden Nantes förra veckan.
Fria Tidningen

Miljöaktivists död skakar Frankrike

Protesterna växer i flera franska städer sedan en miljöaktivist dödats under en demonstration mot ett kontroversiellt dammbygge.

Två veckor har gått sedan miljöaktivisten Remi Fraisse dödades under en demonstration vid ett dammbygge i sydvästra Frankrike. Protesterna växer nu och skapar ytterligare sprickor mellan vänstern och de gröna i landet.

Frankrikes president Francois Hollande medverkade igår i en längre intervju i tv-kanalen TF1 och radiostationen RTL. Han lovade där resultat från utredningen kring miljöaktivisten Remi Fraisses död: “Jag har lovat hans familj sanningen”, sa Hollande. “Jag är det här landets statsöverhuvud och jag är ansvarig för dess stabilitet.”

Det var för ett år sedan som de lokala socialiststyrda politikerna i sydvästra Frankrike godkände det omdiskuterade dammbygget, Sivens Dams. Bygget ska finansierars med skattemedel då det tjänar allmänna intressen i utvecklandet av det lokala lantbruket, menade förespråkarna. Miljöaktivister menar dock att dammbygget hotar den biologiska mångfalden. Den 25 oktober samlades över 5 000 personer från hela Frankrike i skogarna vid floden Tescou, där dammen planerades byggas, för att stoppa bygget. 21-årige Remi Fraisse var en utav dem. Snart uppstod sammanstötningar mellan demonstranter och polis, som sköt gummikulor och tårgas, och flera skadades. Sedan är det oklart vad som hände. 21-årige Remi Fraisse hittades död, troligen av en av polisens chockgranater. Det är den första demonstrant som dödats på franskt fastland sedan 1986. Våldsamma protester i flera städer utbröt omedelbart.

Det här är en ung man som dödats av polisen, av staten, vi kan inte låta det passera, sa demonstranten Annaik till Deutche Welle under en demontstration i Nantes.

Konflikten har nu eskalerat och splittringen mellan det regerande socialistpartiet och dess allierade gröna fördjupas nu och skakar Hollandes ostadiga styre. Lokala myndigheter har meddelat att dammprojektet nu troligen avbryts och inrikesminister, Bernard Cazeneuve, som kritiserats hård för händelsen, har förbjudit användandet av chockgranater, skriver The Guardian.

Annons

Rekommenderade artiklar

Burkina Faso visar vägen för en afrikansk vår

Genom ett folkligt uppror, lyckades folket i Burkina Faso förra månaden avsätta presidenten. I flera andra afrikanska länder går nu människor ut på gatorna. Är den afrikanska våren här?

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu