Mikael Mildén

Krönika


Kulturkrönika

Göteborgs Fria

Där tekniken och politiken möts

Politik och teknik möts på Fscons.

Det har blivit en vana. En god vana. En gång om året sätter jag mig på tåget och åker ner till Göteborg. I helgen var det dags för årets Fscons. Eller Free society conference and nordic summit, som det ska uttydas.

Ska man vara ärlig är det inget vidare namn på en konferens, eftersom det inte säger speciellt mycket om vad det handlar om. Men för att komma med en kort förklaring kan man säga att det är en konferens om fri programvara, gärna ur ett samhälleligt perspektiv.

För mig började det med att jag köpte min första nya dator för elva år sedan. Jag hade blivt intresserad av fri programvara och började prova allt fritt som gick att få tag på, allt ifrån operativsystemet Linux till enskilda program som Open Office, eller statistikprogrammet R. Eftersom jag kom från vänsterrörelsen förstod jag rätt snart potentialen i fri programvara. Demokratiskt, fördelningspolitiskt, organisatoriskt kan det vara en solidarisk dröm.

Men när jag började predika för dem som borde förstå, mina vänner på olika håll i solidaritetsrörelsen, var de lika ointresserade som vanligt. De ville ha sina Appledatorer och stulna program. Att bygga nåt tillsammans var viktigt så klart, men inte så intressant när det gällde teknik.

Politiken och tekniken tycktes leva i två helt parallella världar.

I samma veva startades Fscons, konferensen som från början har utforskat alla de där kopplingarna. Genom åren har jag hört oräkneliga föredrag där om feministiska perspektiv, folkrörelser från hela världen, öppna standarder, hacking och mycket annat.

Samtidigt har Fscons organisation utvecklats. Den arbetar utifrån ett manifest, eller socialt kontrakt, som bland annat har mål för mångfald och jämställdhet. Det har serverats vegansk mat, man har arbetat för att hålla priserna nere och förra året infördes ett familjerum med aktiviteter för barn och ungdomar. Allt för att motverka de annars rätt hårda normerna i datorvärlden.

Det är lätt att börja själv. Ett program i taget kan vi bygga något tillsammans.

Fakta: 

Det här är Fscons

Fscons är en konferens som vill knyta samman frågor om fri programvara, fri kultur och samhällsfrågor. Den arrangeras årligen i Göteborg under senhösten. Initiativet kom från medlemmar i Free software foundation Europe, men arrangemanget sköts numera av en ideell förening knuten till konferensen.

Fri programvara

Den som köper ett program till sin telefon eller dator får oftast inte tillgång till själva programmeringskoden. Det hindrar användarna från att utveckla programmen vidare och att dela med sig av dem. Fri programvara är en motrörelse mot detta, där företag och programmerare fritt delar med sig av koden så att de kan användas och utvecklas fritt av alla.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu