Debatt


Sirwan Dabagh
  • En kista med en soldat från YPG som dödats under striderna mot IS.
Skånes Fria

Stöd kurdernas kamp mot barbariet

Kurderna kan inte ensamma och utan stöd föra kampen mot extremistgruppen Islamiska staten, IS. Sverige måste ta sitt ansvar och bidra med både vapen och humanitärt stöd. Kobani får inte falla. Det skriver Lundabon Sirwan Dabagh i veckans debatt.

I somras påbörjade IS en häpnadsväckande offensiv i Irak. Då deras otäcka svarta fanor restes flydde den irakiska arméns soldater. Efter sig lämnade soldaterna avancerade vapen. Terrorgruppen tog över by efter by och stad efter stad. Statsmakten förlorade kontrollen över stora delar av landet, däribland Mosul/Mûsil i norra Irak/södra Kurdistan som är landets näst största stad. Enligt FN flydde 200 000 människor till kurdkontrollerade Kurdistanregionen, KRG, som de senaste åren tagit emot drygt två miljoner flyktingar från både Syrien och Irak. Regionen som till ytan knappt är fyra gånger större än Skåne mäktar knappt med.

IS tog kontrollen över stora delar av Nineveslätten, avancerade vidare till söder om berget Sinjar/Şingal och erövrade staden med samma namn. Regionen bebos främst av kurder från den religiösa minoriteten jezidismen samt assyrier, som är en kristen folkgrupp. Drygt 40 000 jezidiska kurder flydde upp på berget. Massavrättning av flera hundra jezidiska män utfördes, halshuggningar, masskjutningar med mera. Hundratals jezidiska kvinnor våldtogs och många såldes som sexslavar i både IS-kontrollerade Irak och Syrien. En hel del gavs som gåvor till ogifta IS-terrorister. De tvingas konvertera till islam från sin urgamla religion. Inte ens barnen skonas. De våldtas och de mördas.

Kurdistanregionens försvarsstyrkor, som benämns Peshmerga/Pêşmerge, fick väldigt svårt att hjälpa de strandsatta jezidiska landsmännen på Singal. Delvis för att de för en ihärdig motoffensiv mot en terrorgrupp med avancerade vapen, delvis för att de försvarar en gräns på drygt 1 050 kilometer mot det självutropade kalifatet, Islamiska staten.

Singal är en 100 kilometer lång bergskedja, i ost inom Irak och i väst inom Syrien. Den är drygt 1 300 meter hög och det finns bara ett fåtal vägar upp- och nerför berget. En väg finns i sydlig riktning där IS härjar, en annan väg finns i väst. När USA började de storskaliga flygbombningarna i augusti tog regeringen i Kurdistankantonerna Rojava i Syrien tillfället i akt att skicka upp sina YPG Pêsmerge. Försvarsstyrkorna har undsatt tusentals jezidiska kurder, som från Syriensidan av Kurdistan kunnat ta sig tillbaka till Kurdistanregionen i Irak, till fots i tiotals timmar. Många tusen blev kvar på berget, inte minst äldre och personer med funktionsnedsättningar.

På senare tid har massmedia skiftat fokus från Singal och södra Kurdistan till Kobanî och västra Kurdistan. Detta är i sig inte negativt, IS har genomfört ett ofantligt angrepp även på Kobanî och hundratusentals har flytt till Suruç/Pîrsûs i Turkiet/norra Kurdistan. Kobanî får inte tillåtas falla i IS klor.

Men vi får inte glömma de jezidiska kurderna som är en särskilt utsatt grupp, då de enligt IS är djävulsdyrkare. Detta är helt felakigt. Jezidismen är, tillsammans med systerreligionerna yarsanismen och zoroastrianismen, kurdernas ursprungsreligioner innan islam gradvis blev majoritetsreligion. Jezidierna utgör i dag högst en miljon människor, varav drygt 500 000 i södra Kurdistan. Om de jezidiska kurderna tvingas konvertera eller mördas eller fly sitt hemland kommer en mångtusenårig historia gå förlorad.

IS utsätter de jezidiska kurderna inte bara för massavrättningar utan också massvåldtäkter. Det rapporteras om kvinnor som förblött på grund av skador de åsamkats vid dessa våldtäkter. I många fall våldtas kvinnorna för att sedan släppas fria så att deras historia ska nå deras anhöriga och landsmän. IS utnyttjar alltså kvinnor i demoraliserande syfte. De försöker fälla hela den kurdiska nationen.

Samtidigt har Bagdad fryst lönerna till både Pêsmergestyrkorna och andra statligt anställda genom att inte utbetala Kurdistanregionens 17 procent av den statliga budgeten. Ändå är det främst kurderna som för kampen mot IS och det är till Kurdistanregionen som miljoner flytt. Regionen är inte bara på randen till en humanitär katastrof, den är mitt i en.

Det är de kurdiska Pêsmergestyrkorna i Kurdistanregionen i Irak och i Kurdistankantonerna i Syrien som för en kamp för demokratins överlevnad i ett krig mellan humanism och barbari. Vi kan redan nu tala om ett folkmord på de jezidiska kurderna.

IS är i dag inte bara ett hot mot Kurdistan utan mot hela världen. Det är omvärldens, och Sveriges, plikt att bistå med både humanitärt stöd och vapen till kurderna. Förenta nationerna har kurderna sedan länge förlorat tron på.

Fakta: 

Global demonstrationsdag

Den första november sker en världsomfattande protestdag för Kobane och Singal. I Malmö avgår ett demonstrationståg från Möllevångstorget mot Stortorget klockan 14:00. Demonstrationer äger även rum i Göteborg, Uppsala och Stockholm.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu