• Den viktiga frågan att ställa sig är ”vad är det som gör att 40-50 unga göteborgare väljer att lämna ett av världens tryggaste länder och ansluta sig till den här typ grupperingar” anser Zan Jankovski, chef för fältassistenterna.
Göteborgs Fria

Fältassistenterna: Samhället har misslyckats

Fältassistenter och andra kommunala ungdomsarbetare i Angered träffar allt fler unga som har funderingar kring IS, enligt enhetschef Zan Jankovski som menar att samhället har misslyckats.

– Sedan sommaren märker vi en skillnad, den kurdiska frågan har dragits in på ett annat sätt och många familjer i Angered och Nordost har bakgrund i de här länderna, så det blir en direkt påverkan, säger Zan Jankovski.

Fältassistenterna, liksom personal på skolor och fritidsgårdar, märker att frågan diskuteras.

– Men man ska inte överdriva, än så länge handlar det om diskussioner, ibland lite skämtsamt så där ”är du för eller emot IS”, ”är du shia eller sunni”. Ofta har man låg teologisk kunskap, utan slänger sig med begrepp och påståenden som ett sätt att spela tuff.

Men sedan finns det en annan, liten grupp.

– Det handlar om enstaka individer som på fullt allvar delar uppfattningen om att det som håller på att hända är skapandet av ett efterlängtat kalifat.

Sociala medier spelar en viktig roll. Enligt Zan Jankovski konsumerar dessa unga enorma mängder klipp, bilder och deltar i chattforum.

– Men steget från att kolla på ett klipp och säga ”kolla de är tuffa, de skär huvudet av en journalist” till att verkligen åka tror jag är stort. Men det har börjat utvecklas en viss jargong, som i sig kan vara allvarlig.

Som fältarbetare är tillit en viktig ingrediens för att kunna bemöta åsikterna.

– Annars väljer de att inte ha med oss att göra. Sedan handlar det om att på olika sätt försöka nå fram och ställa frågor; ”är det du som vill detta? är det någon annan som styr?”.

Hur ser då den långsiktiga lösningen ut?

– Den viktigaste frågan är vad det är som vi ska lösa – att stanna till och definiera problembilden: vad är det som gör att 40-50 unga göteborgare väljer att lämna ett av världens tryggaste länder och ansluta sig till den här typ grupperingar? I min värld har vi misslyckats. Att ungdomar tenderar att söka sig till extrema grupperingar, som IS eller Svenskarnas parti, det gemensamt borde vi se som en rejäl väckarklocka om att något vi gör inte är tillräckligt bra.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Därför strider unga göteborgare för IS

Upplevda orättvisor och kränkningar och inspiration från sociala medier. Det är några faktorer bakom varför unga göteborgare ansluter sig till Islamiska staten.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu