• Filmklipp, bilder och chattforum spelar en avgörande roll för unga som funderar på att ansluta sig till Islamiska staten, IS. ”Unga personer i Sverige radikaliserar varandra, mellan vänner eller genom sociala medier”, säger Fredrik Milder på Säpo.
Göteborgs Fria

Därför strider unga göteborgare för IS

Upplevda orättvisor och kränkningar och inspiration från sociala medier. Det är några faktorer bakom varför unga göteborgare ansluter sig till Islamiska staten.

90 unga svenskar har rest iväg för att strida med al-Qaidainspirerade grupper i Syrien och Irak.

– En stor andel av dem som reser kommer från Göteborg, framförallt Angered och Nordost men också från andra stadsdelar. Det här är en fråga för hela staden, säger Margareta Forsberg, verksamhetschef för social utveckling vid Social resursförvaltning.

Det var sommaren 2012 som Säpo såg hur allt fler svenskar började resa för att strida med al-Qaidainspirerade grupper som Islamiska staten, IS. Förra veckan gick Säpo ut med att totalt 90 svenskar har rest sedan dess. Utöver det kan fler ha rest, men Säpo vill inte säga hur många det handlar om eftersom det inte är bekräftade uppgifter.

– Vistelsen kan göra att de här personerna blir vana vid våld och vid att hantera skjutvapen, det kan göra att de får en lägre tröskel för våld. Utmaningen för oss ligger i att hitta den personen som bär med sig en avsikt och förmåga att begå ett attentat, både i Sverige och andra länder, säger Fredrik Milder, pressekreterare hos Säpo.

Men vilka är de unga personer som bestämmer sig för att strida för IS? Gemensamt för de 90 personer som Säpo har kartlagt är att de är män mellan 18-30 år, men därefter upphör likheterna.

– De är personer med olika bakgrund, vissa kommer från ordnade förhållanden med skola och arbete, och andra har en mer problematisk eller kriminell bakgrund. Det är väldigt blandat, det finns inte en profil, säger Fredrik Milder.

Trots att de ansluter sig till strider i Syrien eller Irak är det endast ett fåtal av de unga männen som har en bakgrund i länderna. Något som förenar dem är en känsla av orättvisor.

– Upplevda orättvisor och kränkningar är en orsak. En ideologi som förespråkar våld och som pekar på orättvisor och vad som ska göras för att åtgärda dem är en annan, säger Milder.

En tid av radikalisering har oftast föregått beslutet, men det är sällan det finns någon tydlig ledare inblandad.

– Unga personer i Sverige radikaliserar varandra, mellan vänner eller genom sociala medier.

Även svenska kvinnor åker till områdena, men eftersom de hittills inte anslutit sig till väpnad kamp kartlägger inte Säpo dem.

– Vi ser att kvinnor engagerar sig i logistisk eller moralisk verksamhet, i stödverksamheter, säger Fredrik Milder.

Under hösten har Angereds och Östra Göteborgs stadsdelsförvaltningar tillsammans med Social resursförvaltning och Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet fått uppdraget att arbeta med problematik kring att personer reser från Göteborg till väpnade konflikter. Bland annat har man haft föreläsningar och grupparbeten för kommunens anställda.

– Vi arbetar med hur vi kan förebygga problematiken, hur vi kan hjälpa och stödja familjer och nätverk och hur vi kan bemöta dem som kommer tillbaka på ett klokt sätt, säger Margareta Forsberg, vid Social resursförvaltning.

Det handlar främst om att använda resurser som redan finns; att personal inom skola och fritidsgårdar och fältassistenter ska finnas till hands för unga, känna till problematiken och kunna upptäcka signaler. Samverkan med föreningslivet är också viktigt.

Om man som anhörig är orolig kan man vända sig till sina ordinarie nätverk, som organisationer eller religiösa samfund eller kontakta socialtjänsten, fritidsverksamheten, fältassistenterna eller skolan, enligt Margareta Forsberg. Men kommunen har inte någon speciell enhet eller telefonlinje man kan kontakta.

– Vi har inte någon organiserad telefonlinje ännu, men det skulle kunna vara bra. Men det viktigaste är att man pratar med någon över huvudtaget, så man inte behöver gå ensam.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu