Porträtt som visar mångfalden omkring oss | Fria.Nu

Recension


Foto
Definition: Svensk
Konstnär: Josefin Engberg Cowie
Var: Blå Stället

  • Josefin Engberg Cowie har fotograferat personer i sin egen omgivning, med olika bakgrund och utseende. I en serie porträtt visas den mångfald hon är en del av.
Göteborgs Fria

Porträtt som visar mångfalden omkring oss

GFT recenserar Josefin Engberg Cowies utställning på Blå Stället.

”Att vara svensk är att uppfatta sig som svensk, men ännu viktigare är att uppfattas som svensk av andra.” Josefin Engberg Cowie hörde orden på tv och började fundera på definitionen av svenskhet. Frågor som vem som har rätt att definiera och varför det är viktigt dök upp och resulterade i en serie porträtt som nu ställs ut i Konsthallen på Blå Stället.

Det första som möter besökaren är en serie stora porträtt med några kända och några okända ansikten. Människor som tittar in i kameran med fast blick och allvarliga, men nöjda, miner. I bakgrunden pågår världen – en teatersalong, en demonstration, naturen. Det är bilder av människor tagna i ett sammanhang av tillhörighet där omgivningen avslöjar något om personens identitet, olika sätt att definiera sig själv.

På väggen mittemot sitter arton stycken mindre porträtt, alla med samma bildspråk. En vit bakgrund, ansikten fotograferade rakt framifrån, blicken rätt in i kameran och stängda munnar. Associationerna går till passfoton, vilket blir en stark koppling i en kontext som hanterar svenskheten. Formellt sett är det ju passet som avgör vår nationalitet.

Definition: Svensk är en enkel utställning där porträtten är vackra men ganska ointressanta utanför sitt sammanhang. Tillsammans och på rad blir de däremot ett viktigt ställningstagande som visar på mångfald och ifrågasätter behovet av att dela in människor i fack. Fotografens budskap om att sluta dela upp i vi och dem når fram, hon vill visa på den mångfald som omger henne och få oss att fundera kring vilken mångfald (eller kanske brist på densamma) vi själva befinner oss i.

Utställningen tar inte slut vid porträtten. Som en förlängning finns en rad interaktiva moment som fördjupar upplevelsen och förståelsen; en podcast om hantering av rasism på internet, texter som diskuterar svenskhet, rasism och förföljelse, möjligheten att ta en selfie och lägga upp på #definitionsvensk.

Det är en avslappnad interaktion som aldrig blir krystad och som inte kräver någon större insats av besökaren.

Efter att ha tagit del av Definition: Svensk vill jag läsa mer, lyssna mer och lära mig mer om andra människors erfarenheter av hur det är att bli definierad och att definiera sig själv.

ANNONS

Rekommenderade artiklar

30 år av svenskt foto

Recension

Hasselblad center visar de estetiska och tematiska förändringar som fotografiet har genomgått de senaste decennierna.

Fria Tidningen

Många poänger i Pojkarna

Recension

Rik föreställning där alla har möjlighet till identifikation, skriver Kristin Ödlund om Pojkarna.

Göteborgs Fria

Dystopi med törst i fokus

Recension

Riksteaterns Ur vattnets minne – Veden muistista är en ångestladdad men vacker dystopi om vatten som bristvara.

Landets Fria

© 2021 Fria.Nu