Krönika


Anna Valsamidis
Skånes Fria

De sa Super-Reva, jag sa rätt att leva

Anna Valsamidis funderar på om någon av oss är fria i dagens Sverige, där Mos maiorum just har genomförts och ett högerpopulitiskt parti sitter i riksdagen. 

En tid, som jag trodde intellektuellt och kunskapsmässigt var omöjlig, kom. Likt 1940-talet stigmatiseras och jagas människor. Detta är ett resultat av Europas växande högerextremism och vad politiker och gemene hen inte verkar förstå, är att vi alla bara är brickor i de högerextremas spel.

Jag har min frihet. Men i sekunden jag känner mig fri, vet jag att människor känner sig frihetsberövade. Super-Reva – Mos maiorum – var en del av vad som i dag tar ifrån människor frihet. Men jag funderar kring – i dagens Sverige, med ett maktorgan som tog initiativ till Mos maiorum och i ett samhälle där vi har ett högerpopulistiskt parti i riksdagen och där rasismen, sexismen och homofobin har exploderat likt en vulkan och landat i vårt samhälle – är någon av oss fria?

Nej. Vi är alla brickor i de högerextremas spel. För vad som tillkommer ett högerpopulistiskt parti är inte bara rasistiska och nazistiska ideologier, det är även romantiseringen av ”det gångna” och normativa. När SD kastade sin främlingsfientliga slöja över Sverige följde inte bara den ökade främlingsfientligheten, utan även sexismen i form av konservativa värderingar, homofobi i form av en heteronormativ ideologi och makt som tilldelas den vite privilegierade mannen.

När vi låter SD raljera med vår framtid, skadar vi Sveriges tillväxt. Vi låter Sverige gå i regression. Alla fördomar och förtryck gynnar SD. SD har nämligen en omvänd intersektionell analys med målsättning att utplåna olikheter, inte ena dem. Ta bara deras vision om Sverige som ett exceptionellt samhälle under folkhemstiden.

Folkhemstiden är lika med rasistiska ideologier, sterilisering av människor som frångick normen och traditionella könsroller. Regeringen är även den en bricka i SD:s spel. Super-Reva spelade dem rätt i händerna. För detta är att normalisera rasism och blint stirra på vår mänskliga historia i form av förtryck och maktordningar. Så medan Super-Reva pågick normaliserades rasismen, normaliserades Sveriges regression och olikheter förstärktes. Det gödde SD:s agenda. Sveriges regression kommer leda till landets underutveckling kring mänskliga värden och allas lika rättigheter som i sin tur kommer öka hatbrott och diskriminering.

Jag säger dröm inte bara om fred, agera för ett samhälle fritt från alla förtryck. De förtryck som berör dig och de som inte berör dig. För förtryck och orättvisor lever på varandra. Så var inte en bricka i högerpopulismens spel, var en välorganiserad motståndare som sparkar uppåt, mot alla förtryck och orättvisor.

Ge alla människor rätt att leva fria.

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu