• Hemlösas hus ockuperas numera nattetid. På så sätt fortsätter det att fungera som natthärbärge för de hemlösa, trots att personalen slutat. Th Leif Andreasson och fyra andra aktivister.
Skånes Fria

Dragkamp om Hemlösas hus

Ockupanter fortsätter att hålla natthärbärget på Hemlösas hus i Helsingborg öppet. Men i stadshuset finns inga planer på att gå dem till mötes. Frågan är hur länge aktivisterna håller ut.

En hund stryker längs ett bord och i en hörnsoffa försöker två gäster vila ut medan en tv skvalar i bakgrunden. I ett annat rum sitter några medelålders män på var sin säng och munhuggs medan ett yngre par skyndsamt går förbi i en dåligt belyst korridor. Om det inte vore för deras köldbitna ansikten och luggslitna yttre skulle de kunnat vara gäster på ett billigt motell. Men de är boende på Hemlösas hus natthärbärge som officiellt stängde ner i förra veckan. Ändå fortsätter gästerna att strömma till för att sova. Ockupanter håller öppet nattetid.

– Bara för att de är hemlösa är de inte mindre värda. Det handlar om mänskliga rättigheter. Andra boenden tillåter inte djur och har mer krav, säger Cornelius, en av de aktivister som nu barrikaderat sig i ett av rummen.

Polisen har varit utanför men inte försökt göra något ingripande berättar han. Och föreningen Frihamnen som driver Hemlösas hus säger sig inte ha några planer på att polisanmäla aktionen. Orsaken är en konflikt mellan föreningen som velat att natthärbärget skulle bli kvar i egen regi och kommunen som på sikt velat avveckla det. I våras bröt förhandlingarna ihop. Orimliga krav har ställts, menar Björn O Anderberg ordförande i Frihamnen, som beslutade att inte driva härbärget vidare till nästa år, som kommunen hade önskat. Bland annat ville socialnämnden att fler uppgifter om gästerna skulle registreras och att tätare kontakter skulle hållas med de sociala myndigheterna.

– Det strider helt mot vår förenings inriktning, säger Björn O Anderberg.

I september 2015 planerar kommunen istället att öppna ett eget akutboende. Under tiden har de ordnat platser i andra boendeformer för de helsingborgare som nu blir akut hemlösa. Det nya akutboendet blir en förbättring på många sätt, enligt Anders Lundström (KD), ordförande i socialnämnden. De hemlösa får egna rum och det blir lättare att slussa dem vidare till mer stabila boendeformer.

– Människor ska kunna stänga om sig även om de är socialt utsatta, säger Anders Lundström.

Men Björn O Anderberg är kritisk till att akutboendet ska drivas av kommunen.

– Om du tittar ut i världen är det just ideella föreningar som driver akutboenden. Varför? Jo för att de gäster som sugs upp där är sådana som har ett utbrett myndighetsförakt. Det förtroende går inte att bygga upp över en natt. Det kräver ett långt och troget arbete.

Han får också medhåll från Birgitta Möller som är ordförande i Värmestugan som använder sig av Hemlösas hus lokaler. Varje kväll och helg erbjuder föreningen gratis mat och dusch till hemlösa. Nu har Birgitta Möller själv anslutit sig till ockupanterna.

– Hit kommer alla typer som inte vill tala med socialen. Vi kan möta dem på samma nivå, utan en von oben attityd. Det gör en enorm skillnad.

Men politikernas plan ligger fast. Stadens natthärbärge ska drivas av kommunen. Men också ockupanternas plan ligger fast. Härbärget på Hemlösas hus ska bestå. På gården utanför står travar med bildäck. Allt för att försvåra för polisen att tränga in. Men någon polisinsats lär det inte bli, tror Björn O Anderberg.

– Jag ser två vägar, antingen tröttnar ockupanterna och går hem eller så ändrar sig kommunen. Vid årsskiftet förlorar Anders Lundström ordförandeposten och ersätts av en miljöpartist, så kanske har vi en möjlighet då.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Mångfald hotad när gamla träd fälls

För att hejda att många av de 1 900 arter som är hotade i regionen försvinner kraftsamlar nu länsstyrelsen i Skåne. En av insatserna är att informera om värdet av gamla stora träd.

Skånes Fria

”Det är rent ut sagt för jävligt”

Helsingborgs mest utsatta kommer att hamna på tågstationen, i trappuppgångar och i källare. Det tror pensionären Johnny Forslund som kommit och gått till Hemlösas hus i åtta år.

Skånes Fria

Sällsynt med domar

Endast sex ärenden som rör koppleri, grovt koppleri och människohandel ledde till fällande domar i Malmö tingsrätt mellan 2010 och 2014, visar en undersökning som Skånes Fria har gjort.

Skånes Fria

Allt fler fristäder för hbtq-flyktingar

De flyr sina hemländer för att deras känslor är förknippade med livsfara – men på Migrationsverkets boenden tvingas de återigen dölja sin sexualitet. Under året som gått har tre nya kaféer öppnats i Skåne för att erbjuda hbtq-flyktingar en fristad.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu