• Åtal mot demonstranter efter händelserna i Limhamn den 23 augusti väntas inom kort. Om det blir något åtal mot polisen är ännu oklart.
Skånes Fria

Åtal väntas mot demonstranter efter Limhamn

Ett tjugotal av de demonstranter som protesterade mot Svenskarnas partis torgmöte den 23 augusti i Limhamn är misstänkta för brott. Om åtal mot polisen kommer att väckas är fortfarande oklart. Vänsterjuristerna i Lund planerar en JO-anmälan.

Åtalspunkterna mot demonstranterna spänner från våldsamt upplopp och våldsamt motstånd till brott mot maskeringsförbud. Det är ett digert bildmaterial som åklagare Jörgen Larsson just nu går igenom. Parallellt hålls förhör med de misstänkta. I nuläget är det ingen som är frihetsberövad.

– Jag ser heller inte att ett sådant behov skulle uppstå, säger Jörgen Larsson.

Samtidigt har flera privatpersoner anmält polisen för deras agerande och polisen har också anmält sig själv. En fråga som ska utredas är om polisen gjorde fel när rytteriet sattes in mot demonstranter, en insats som ledde till att flera personer skadades. Advokatbyrån Minerva i Stockholm har stöttat privatpersoner som velat anmäla polisen.

– Vi har kunnat svara på frågor om hur man gör en anmälan, berätta att man får ha med sig vittnesstöd och betona att det är viktigt att se till att protokollet från förhöret återger det man har sagt till polisen, säger Mai Greitz, jurist på Minerva advokatbyrå.

Utreder anmälningarna mot polisen gör biträdande överåklagare Eva Nilsson på Särskilda åklagarkammaren, tidigare riksenheten för polismål. Förundersökning pågår och förhör hålls just nu i Danmark. Ännu är det för tidigt att ge besked kring om och när ett eventuellt åtal mot polisen kommer att väckas.

Inom kort skickar vänsterjuristernai Lund in en JO-anmälan mot polisens agerande. Den bygger på vittnesmål och dokumentation från privatpersoner och journalister. Anmälan ifrågasätter lämpligheten och proportionaliteten i polisens insats och huruvida polisen har hållit sig inom befogenhetens gränser. Syftet är, enligt Vänsterjuristerna, att visa på systematiska felaktigheter från polisens sida och ge upprättelse till dem som skadats.

– Det är viktigt att anmäla för att inte låta gradvisa försämringar och inskränkningar av rättigheter bli normaliserade, säger Anna på Vänsterjuristerna i Lund.

Anna vill inte ha sitt efternamn i tidningen.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Papperslös satt i förvar under Mos Maiorum

Under veckan som gått har upprepade varningar om poliskontroller på stan i Malmö florerat i sociala medier. Men Petra Stenkula vid länskriminalen, avfärdar att kontrollerna skulle ha något att göra med Mos Maiorum.

Skånes Fria

Tältlägermisär ska avhjälpas med information och hemresa

Lunds kommun har inte heller några planer på vinterhärbärge för EU-migranterna. Istället har socialförvaltningen ägnat tre veckor till att informera om bosättningarna ”olämplighet” och att erbjuda en bussresa hem. En liknande insats planeras i Ängelholm.

Skånes Fria

”Vi var tvungna att göra något”

”Vi måste följa lagen och kan inte ge bort skattepengar till någon vi tycker synd om” har Carina Nilsson (S), kommunalråd i Malmö, sagt när frågan om natthärbärge kommit upp. Men i Linköping har kommunen funnit en lösning inom lagens ramar.

Skånes Fria

Han äter middag med främlingar

När en av Mikael Erikssons middagsgäster gav återbud bjöd han helt sonika hem en främling. Ett fenomen som nu har spridits sig.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu