• Ringhals presskontakt Gösta Larsen ser inte några problem med kärnkraftsverkets tester av bränsle från Rosatom. ”Man ser inte att elementen är ryska” säger han.
Göteborgs Fria

Ringhals: ”Det är en icke-fråga för oss”

Ringhals kärnkraftverk kan bli inkörsport för Rosatom i EU. Men Ringhals själva menar att det är en ”icke-fråga”.

Sist GFT pratades vid med Gösta Larsen, presskontakt på Ringhals, sa han att testarna av kärnbränslet från Rosatom skulle börja i oktober, men nu säger han att de startade testet i juni.

– Jag minns inte exakt, de här testerna är en icke-fråga för oss, säger han.

Men för andra aktörer är det en stor fråga. Att Vattenfall Bränsle tecknade avtal med Rosatom i början av 2012 är kontroversiellt av flera skäl.

En betydande del av koncernens verksamhet består av kärnvapenproduktion, bland annat har man byggt upp delar av Rysslands kärnvapenarsenal. När GFT tidigare i år frågade Gösta Larsen om att Ringhals tar emot bränsle från en kärnvapenkoncern svarade han att ”kärnkraften har nog mer eller mindre hängt ihop med kärnvapen i alla länder som har kärnvapen historiskt sett, men den här fabriken tillverkar bara kärnbränsle”.

En annan kontrovers kring Rosatom är kärnkraftssamarbetet med Iran och en tredje den bedrägeriskandal som är under rättsutredning. Omkring tio miljoner kronor kan ha förskingrats och ryska medier har rapporterat om att korruptionen varit så allvarlig att det kan påverka produkters säkerhet, dock skriver Dagens Industri att inget pekar på att kvaliteten på de kärnbränslestavar som provas i Ringhals ska ha påverkats.

Vattenfall Bränsles avtal med koncernen har också kritiserats efter händelserna i Ukraina och det rådande internationella säkerhetsläget. Inom EU talas det om att minska användandet av rysk energi, därför var avtalet med Vattenfall en glädjande nyhet för Rosatom. I samband med att kontraktet skrevs gick Rosatom ut med ett pressmeddelande om att framgångsrika test i Ringhals kan möjliggöra för den ryska bränsleindustrin att ta sig in i ”västvärlden” och ”därmed utvidga Rysslands roll på världens kärnbränslemarknad”.

– Mitt i en allvarlig säkerhetspolitisk diskussion om EU:s beroende av energi från Ryssland väljer statliga Vattenfall att ladda Ringhals reaktor 3 med färdiga bränsleelement, hittills oprövade utanför Ryssland. Det riskerar att befästa beroendeförhållandet till Ryssland och bygga ett långsiktigt samarbete med en tvivelaktig kärnenergiaktör, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, i ett pressmeddelande.

Ringhals tester ska pågå i fem år om allt fungerar bra, annars kan det avslutas tidigare. Syftet är att se om de ger tillräckligt mycket energi.

– Det är inget unikt, elementen är exakt likadana som alla andra, man ser inte på dem att de är ryska, säger Gösta Larsen.

Hur ser Ringhals på de politiska aspekterna?

– Nu var inte Ryssland inblandade i en konflikt när de köptes. Det finns säkert många exempel där man köper från länder som sedermera kommer i konflikt.

Det finns dock inget beslut att köpa mer bränsle av Rosatom än det som redan är inköpt. Efter den femåriga testperioden, det vill säga år 2019, kommer man se över vilka leverantörer som är aktuella.

– Då kommer alla möjliga frågor att vägas in och förmodligen även den fråga som du är intresserad av.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Miljöpartiet: stoppa importen av ryskt uran

Ringhals testar just nu kärnbränsle från den kontroversiella koncernen Rosatom. Men i en unik intervju meddelar nu MP att partiet vill stoppa importen av ryskt uran.

Göteborgs Fria

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu