G15-möte kantat av oroligheter | Fria.Nu
Fria.Nu

G15-möte kantat av oroligheter

Helgens G15-möte i Venezuelas huvudstad Caracas kantades av destabiliseringsförsök från oppositionen. Efter att den venezolanska valmyndigheten under tisdagen meddelat att oppositionen inte fått ihop tillräckligt med namnunderskrifter är nya oroligheter att vänta.

Totalt fyra demonstranter dödades under helgen då oppositionella grupper drabbade samman med polis och chavezanhängare i Caracas välbärgade östra områden efter att de blockerat gator och avenyer. I de västra delarna av staden, där de fattigare skikten återfinns, var det lugnt och livet fortsatte som vanligt. Oppositionen protesterade mot att valmyndigheten beslutat att fortsätta granska de 3.4 miljoner namnunderskrifter som oppositionen lämnat in i hopp om att åstadkomma en förtroendefolkomröstning mot presidenten. G15-mötet som samlade representanter för 19 regeringar i Syd avslutades med en deklaration som uppmanade till ökad integration inom energi- och utvecklingssektorerna.

Under parollen 'Fuera Bush', Ut med Bush, demonstrerade under söndagen över 60 000 venezolaner. Manifestationen avslutades med ett tal för latinamerikansk självständighet och mot USA-imperialism av Hugo Chavez där han häftigt angrep USAs president. Han hävdade att Bush kommit till makten genom valfusk och uppmanade honom att sluta blanda sig i Venezuelas inre angelägenheter.

- Inte en enda droppe olja kommer de att få från Venezuela om de försöker sig på en blockad eller invasion, lovade Chavez.

Venezuela exporterar dagligen 1.5 miljoner fat olja till USA.

Venezuelas valmyndighet CNE lät under tisdagen meddela att endast hälften av de 3.4 miljoner namnunderskrifter som lämnats in av oppositionen är giltiga. Antalet räcker inte för att få till en folkomröstning om Chavez, det behövs över 2.4 miljoner namnuderskrifter, men de som fått sina underskrifter underkända ges möjligheten till ett nytt försök. CNEs beslut är en stor seger för chavezanhängarna som hela tiden hävdat att oppositionens namninsamling kännetecknats av omfattande fusk.

Efter valmyndighetens besked är växande deperation från oppositionens sida att vänta. Efter att ha misslyckats med ett kuppförsök (april 2002), en strejk med syfte att lamslå den livsviktiga oljeindustrin (vintern 2002-2003) och nu en namninsamling har man inte många jokrar kvar. Det är uppenbart att oppositionen saknar kraft för att åstadkomma en intern omvälvning. Deras strategi blir nu att skapa konfrontation som uppförstoras av oppositionella privatägda media. Världen kommer om allt går enligt planerna att få bilden av ett land i kaos utan ledning och möjligheten till en intervention á la Haiti öppnas. Chavez var inte sen att förstå betydelsen av det som hänt på Haiti. I sitt tal under söndagen kritiserade han interventionen men tillade att Venezuela inte är Haiti och Chavez inte Aristide. Han gav också Bush en utmaning: 'Vi får se vem som klarar sig längst, du i Vita Huset eller jag i Miraflores'.

Bush har all anledning att vara orolig Chavez har redan blivit mer långlivad än de flesta kunnat föreställa sig.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Colombia: Första fredssamtalen på tio år

I dag inleds de första fredssamtalen på tio år mellan den colombianska regeringen och Farc-gerillan. Samtidigt växer de sociala rörelsernas krav på att få sina röster hörda vid förhandlingsbordet.

Fria Tidningen

Plan Patriota drabbar bönder i Colombia

Livet blir svårt för människorna på Colombias landsbygd när regeringen försöker slå ner gerilla-grupperna. Det är inte heller säkert att militären kan vinna över gerilla-grupperna. Farc slår tillbaka hårt.

Nya övergrepp av colombianska armén

I skuggan av den kontroversiella förhandlingsprocessen med paramilitärernas paraplyorganisation AUC har den colombianska armén utfört en rad massakrer under årets första månader. Händelserna ifrågasätter bilden av ökad säkerhet och minskat våld som president Alvaro Uribes regering försöker sälja till världen.

Historiskt val präglas av oro

När irakierna går till val på söndag befinner sig stora delar av landet i en situation av våld, kaos och undantagstillstånd. Valutgången är osäker men mycket talar för ett parlament dominerat av shiamuslimska islamister.

Fria Tidningen

USA har gripit Farc-ledare

På nyårsafton åkte ett amerikanskt flygplan från militärbasen Catam i Colombia. I planet satt Ricardo Palmera, ledare för Farc-gerillan. Planet skulle åka till USA.

© 2022 Fria.Nu