Birger Schlaug

Inledare


Birger Schlaug
Fria Tidningen

Håller tummarna för grön politik – trots spröda löften

Hur mycket betyder färgen på regeringen? Facit kommer om fyra år.

Nästa år blir miljöskatternas andel av ekonomin mindre än på mer än tjugo år. Den nya rödgröna regeringen följer därmed i den borgerliga regeringens spår. Skattesystemet blir snarast mindre miljöstyrande. Inte ens koldioxidskatten tycks öka. Det som var viktigt före valet tycks mindre viktigt efter valet. Kanske har Miljöpartiet försökt, kanske har socialdemokratin stretat emot, men regeringsbeslut är kollektiva och ansvaret må fördelas. Grön skatteväxling – sänkt skatt på arbetstid och höjd på energi, råvaror och utsläpp – verkar vara mer fjärran än någonsin. Skatt och avgifter på arbete ökar med miljardbelopp. Medan miljöskatterna ökar ytterst marginellt.

Kanske hoppas miljöpartisterna på den budget som ska läggas nästa år. Men att då kompensera de kraftiga bakåtsteg man gör i årets budget skulle kräva grön skatteväxling av en storlek som Stefan Löfven aldrig skulle tillåta. Att acceptera ökad obalans i år är därmed såväl strategiskt som sakligt olyckligt. Det är naturligtvis inte lätt för ett litet parti – Miljöpartiet är bara en fjärdedel så stort som Socialdemokraterna – att få gehör i en regering som dessutom ska baxa igenom sin politik i en riksdag som ser ut som den gör. Trots detta finns möjlighet att i just statsbudgeten baxa igenom förslag som inte faller en majoritet i riksdagen på läppen.

Huruvida Miljöpartiet verkligen har försökt få med sig Socialdemokraterna på till exempel höjd koldioxidskatt är svårt att veta. Däremot tog språkrören kampen mot sossarna när det gäller momsen på krogen. Till en kostnad av fem miljarder kronor kommer därför krogbesöken att behålla låg moms.

Var det verkligen rätt av Miljöpartiets förhandlare att ta skattestriden med Löfven om just momsen på krogen? Borde inte striden tagits för något som verkligen var relevant för våra möjligheter att minska våra ekologiska fotavtryck – under den borgerliga regeringen har Sverige klättrat från trettonde till tionde plats på listan över de länder som gör störst ekologiska fotavtryck per capita.

Hade då inte de där fem miljarderna gjort mer nytta för klimatinvesteringar?

I miljörörelsen fanns förhoppningar om att de fem miljarderna som den låga krogmomsen kostar skulle finansieras genom höjda klimatskatter. Så blir inte fallet. Huruvida löften om flygskatt och kilometerskatt (”vägslitageskatt”) på lastbilstransporter blir verklighet kan vi IRL få se 2016.

Åren rinner iväg, det som borde gjorts igår görs inte idag, inte i morgon heller. Men kanske sen…

Sedan har vi då den eviga surdegen i svensk politik. Kärnkraften. Får man tro miljöminister Åsa Romsons löfte så kommer två reaktorer att avvecklas under mandatperioden. Det löftet sitter mycket löst.

Förutom en marginell höjning av effektskatten föreslår regeringen att avfallsavgiften – som är till för att finansiera bland annat slutförvar av radioaktivt avfall – höjs med 1,6 öre per kWh till 3,8 öre. Det räcker inte ens för att täcka de kostnader som slutförvar et cetera beräknas kosta. Miljöpartiet krävde för några år sedan att avfallsavgiften skulle uppgå till sex öre på kWh. Som underlag hade man beräkningar från flera myndigheter.

Kanske hoppades miljöministern att EU:s ökade säkerhetskrav för härdkylning skulle medföra kostnader som sänker några reaktorer. Men Strålsäkerhetmyndigheten planerar att ge de äldsta reaktorerna undantag. De slipper dyra stationära installationer. De kommer undan med billigare mobila system. Och kan därmed överleva mandatperioden. Även om tumskruvarna dras åt.

Stefan Löfven kunde le i mjugg när Åsa Romson gav sitt löfte. Frågan är nu om miljöministern kommer att agera. Eller blir en i raden av ministrar som - frivilligt eller under påverkan - trixar med löften om kärnkraftens avveckling. I salongerna vet vi vad som gäller: kärnkraften ska vara kvar. Av prestigeskäl. Hur mycket betyder färgen på regeringen? Facit kommer om fyra år. Vi håller tummarna. För klimatskatter. För avveckling av kärnkraften. För minskade ekologiska fotavtryck. Vad annat kan man hålla i en tid när löften tycks vara spröda…

ANNONSER

© 2024 Fria.Nu