• Lars Yngve menar att humorn i Nils-Udeböckerna är landsbygdshumor utan att vara buskis. – Jag brukar säga att det är landsbygdsaction i slowmotion. Nils-Ude har hela tiden en fiffig tanke i bakhuvudet, och det gör att folk tar till sig honom.
Skånes Fria

”Det är landsbygdsaction i slowmotion”

Lars Yngve är Ystadsprofilen som har gett ut tre böcker på gammelskånska, översatt en av dem till rikssvenska och drivit gratistidningen Nya upplagan i sju år utan något ekonomiskt stöd. Nu är han ute på turné för att rädda landsbygden.

”En lördagmauron nårr’ad mormor sto ve vasken å pickla gårkor, sau hym ti moffor ad’en fick klä åm ge si åstau ti Löderup fårr’ad hannla.”

Så börjar den tredje boken om Nils-Ude av Lars Yngve som kom ut i september. Ko po lanned, eller Kreatur i storstadsmiljö som den rikssvenska översättningen heter, är precis som de två tidigare böckerna i trilogin skriven på gammelskånska.

– Det är så jag pratar med mina barn och med svärföräldrarna. När barnen kom hem från skolan och berättade att klasskamraterna inte visste vad pantoffelgröd (potatismos) var så tänkte jag att det här är något som vi måste bevara, säger Lars Yngve.

Han växte upp i byn Hagestad utanför Löderup hos sina morföräldrar, och det är morfadern som är inspirationskällan till böckernas huvudperson.

– Morfar var en speciell gubbe, han gillade att dricka kaffegök och sa mycket konstiga grejer. Det är först i vuxen ålder som jag har förstått hur rolig han var.

Lars Yngve säger att han gillar att göra saker tvärt emot mot hur folk förväntar sig, och tror att det är de enkla men originella metoderna som får genomslag. Och han verkar ha rätt. Han är en välkänd kulturpersonlighet på Österlen, kanske mest känd för att ha startat och drivit gratistidningen Nya upplagan tillsammans med hustrun Maria. Där skrev namnkunniga personer som Noam Chomsky och Bono kulturartiklar och krönikor utan ersättning och tidningen distribuerades i hela Skåne och Stockholm. Men efter sju år utan några som helst kulturbidrag gick det inte längre.

– Till slut kände jag att jag lägger mig ner som kulturens Gandhi och ger upp. Det tog för mycket energi till slut och när vi bestämde oss för att lägga av blev det som en befrielse, säger Lars Yngve.

Vad som händer framöver vet han inte, kanske blir det att han ”klipper sig och skaffar ett jobb”.

Men först är det lanthandelsturné med den nya boken som gäller. Till Lövesta och Vollsjö och alla ställen som vill ha honom.

– Det är min knutna hand i luften, jag vill göra folk glada genom att vara där och läsa för dem. Många kommer fram och pratar, en del äldre hinner komma tre gånger under en dag.

Att hålla landsbygden levande är viktigt för Lars Yngve. Politiker måste börja göra verkliga satsningar, och inte bara titta på var de kan göra ekonomisk vinning, menar han.

– Vi måste se var värdena ligger. På landsbygden finns det fortfarande personer som Nils-Ude, som inte jobbar för mycket utan har sitt lilla ställe som de klarar sig på, där de går och rodar bland grejerna. Det finns något fint i det.

Den 20 oktober, kl 19 läser Lars Yngve ur sin nya bok på Vellinge kulturskola Artisten.

Fakta: 

Exempel på Nils-Udehumor:

En dag när Nils-Ude är ute och kör ser han en polskregistrerad bil som har voltat och en man som ranglar omkring på vägen och håller sig för huvudet. Nils-Ude går fram till honom och frågar:

– Har du slott di?

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

I baksätet på Malmös svarta ekonomi

I föreställningen Blue dreams färdas publiken med bil genom Malmö, samtidigt som ett kammarspel om stadens svarta ekonomi pågår i framsätet.

Fria Tidningen

Barnbok om Palestina skakar USA

ABC-boken P is for Palestine har lett till dödshot och bojkott från konservativa judar i USA, samtidigt hyllas den i många andra länder.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu