Finskspråkigt på museerna | Fria.Nu
  • Museerna kan nå nya grupper om pedagogiken blir flerspråkig, menar Lina Puranen från Sverigefinska riksförbundet.
Fria Tidningen

Finskspråkigt på museerna

Tervetuloa museoon! Så kan besökare på några av Stockholms museer komma att välkomnas i höst.

Ett nytt projekt ska göra kulturinstitutioner mer tillgängliga för minoriteter genom visningar på det nationella minoritetsspråket finska. Etnografiska, Nordiska och Moderna deltar i projektet som går under namnet Mukulat goes museo.

Under fyra tillfällen i höst blir det specialguidade visningar, rollspel och arbete i verkstad – enbart på finska. Initiativtagare är Lina Puranen på Sverigefinska riksförbundet.

– Den nationella minoritetspolitiken kan inte alltid vara en isolerad händelse som minoriteterna driver, säger hon. I längden borde minoritetsspråken införlivas i den allmänna kulturen, inte vara som en alien utan ett bestående element.

Projektet vänder sig till huvudsakligen till barn. Lina Puranen har arbetat med barn- och ungdomskultur sedan flera år och idén till det aktuella museisamarbetet uppstod i samband med en festival hon arrangerade på Röhsska museet i Göteborg förra året.

– Det var så kul att samarbeta med ett museum, de tillförde mycket och höll roliga workshops. Vi har ordnat många barnfestivaler förut och gjort allt själva från scratch. Men museerna har redan en rad pedagogiska upplägg, så jag tänkte: ”varför inte bara göra det enkelt för sig?”

Responsen från museerna har varit positiv. Moderna har specialutbildat två finskspråkiga guider för ändamålet. Dessa kan förhoppningsvis användas även efter projektets slut vid förfrågan, säger Lina Puranen.

– Museerna har flerspråkigt guidematerial men det vänder sig till turister, aldrig till de lokala flerspråkiga invånarna. En annan aspekt är museernas tillgänglighet. Besökarna kan ofta vara en ganska homogen grupp, det här är ett sätt att nå nya grupper.

Men finns det ett behov av detta bland sverigefinnar?

– De evenemang vi har ordnat tidigare har varit välbesökta och jag ser ett stort intresse för kulturfrågor hos småbarnsföräldrar, säger Lina Puranen. Barnen får testa på finska i en annan språkmiljö än i köket där man ber om ketchup.

I Sverige räknas samer, judar, romer, sverigefinnar och tornedalingar som nationella minoriteter. De nationella minoritetsspråken är samiska, jiddisch, romani chib, finska och meänkieli (tornedalsfinska).

Fakta: 

Mukulat goes museo

• 19/10, Nordiska museet: finsk tidsresa för barn mellan 6 och 9 år.

• 13/11 och 16/11, Moderna museet: guidade visningar och verkstad på finska för barn och vuxna.

• 22/11, Etnografiska: workshop och familjevisning på finska. Från ca 5 år.

Annons

Rekommenderade artiklar

Nu skrivs 80-talets ockupanthistoria

Boken Vårt 80-tal dokumenterar husockupationer och vänsteraktivism. "Nu skriver vi vår egen historia", säger Mandra Wabäck, redaktör.

Stockholms Fria

Proggen befriade teatern

Fria Proteatern demokratiserade teatern, fick arbetarna till de fina salongerna och åskådliggjorde konflikten mellan arbete och kapital, skriver Kristian Borg.

Stockholms Fria

Podden som skapar ett vi

Från en källare på krogen Paradiso vid Mariatorget gör Mahan Mova, Arjan Shoeybi och Victor De Almeida podden Ni e med oss, om urban kultur och framgång.

Stockholms Fria

© 2020 Fria.Nu