• På Järntorget var det stor besvikelse i veckan då de strejkande palestinierna hade räknat med att få Migrationsverkets beslut. Nu dröjer det ytterligare, kanske till slutet av oktober.
Göteborgs Fria

Protesterna kan eskalera om beslutet dröjer

Migrationsverkets ställningstagande kring de strejkande palestinierna dröjer. Men efter tio veckors strejk är de samlade på Järntorget trötta på att vänta. Vad som kommer hända är ännu oklart, men att de återgår till hungerstrejk är inte omöjligt.

Drygt 70 dagar har gått sedan hungerstrejken på Järntorget började den 5 augusti. I nästan en månad var de strejkande palestinierna utan mat, i några dagar också utan vatten. Efter att Migrationsverket lovade att pröva varje enskilt fall började de äta igen, men strejken och protesterna har fortsatt. Siktet har varit inställt på att få Migrationsverkets besked under denna vecka, men än så länge har inget hänt.

Fredrik Bengtsson, presschef på Migrationsverket, säger att det aldrig har varit tal om något exakt datum. Han tror att verkets ställningstagande kommer att vara klart i slutet av oktober, och att det tar tid är av flera anledningar.

– Dels beror det på den eskalerande utvecklingen i Irak. Vi kommer att komma med två ställningstaganden i närheten av varandra som både avser Gaza och Irak och vi tittar på båda frågorna just nu

Men på Järntorget har man en annan syn på saken. Ossama Al Najjar sitter vid bordet utanför det vita tältet. Han har halsduk, mössa och vantar och på bordet ryker det från teet i små plastkoppar. Det är betydligt kallare än när de började strejken och Ossama Al Najjar är liksom de andra väldigt besviken på Migrationsverket.

– De respekterar inte sina löften. De bad om tid, och vi respekterade det och slutade hungerstrejka. Jag kanske litade på dem för en månad sedan, men inte längre.

Han är också besviken på att ingen från Migrationsverket har varit där personligen, utan beskedet att det dröjer kom med e-post. Vad som nu kommer att hända vet Ossama Al Najjar inte riktigt men säger att de är beredda att vänta några dagar till, men att protesterna kommer att eskalera.

– Migrationsverket kan kontrollera det som är i deras händer, men inte vad folket gör. De säger åt oss att vara tålmodiga, men jag undrar om någon av dem hade klarat att leva såhär i ovisshet och borta från sina familjer?

Vissa har pratat om att återgå till hungerstrejk, och Raed Saleh har sedan en vecka tillbaka haft kedjor runt händer och fötter, och en Guantanamoliknande orange overall. Han ser sig som fånge hos Migrationsverket, utan något tidsbestämt straff.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Ny app gör att fler anmäler hinder

Höga trottoarkanter eller trappsteg och brist på skyltning är exempel på de enkelt avhjälpta hinder som försvårar mångas vardag. I våras lanserade Göteborgs stad en ny app för att anmäla hindren. Det har gett resultat.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu