• Barcelonabor protesterar mot den ohållbara turismen.
  • Ada Colau, språkrör för nya politiska plattformen Guanyem Barcelona.
  • Oriol Casabella, ordförande för grannföreningen i Barceloneta.
Fria Tidningen

Barcelonabor vill begränsa turismen

Den ständigt växande turismen i Barcelona har drivit upp bostadspriser och lett till att många av lokalinvånarna inte har råd att bo kvar. Nu har folk fått nog och kräver att turismen ska begränsas.

– Barceloneta brukade vara ett område där alla kände alla och umgicks på gator och torg. Det var därför jag valde att bosätta mig här. Men det har successivt förändrats i och med turismen, säger Maria Del Pino, som har bott i området Barceloneta sedan 36 år och en av de grannar som deltagit i den senaste månadens protester mot turismen i Barcelona.

Det var i mitten på augusti i år, när två italienska turister valde att springa runt nakna i timmar genom butiker och på Barcelonetas strand, som invånarna fick nog. Sedan dess har tusentals gått ut i demonstrationer mot den ständigt eskalerande turismen.

Sedan OS-värdskapet år 1992 har turismen i Barcelona mer än sjudubblats och besökarna är runt 7,5 miljoner årligen. Barcelona ligger i topp tillsammans med städer som London och Paris som de mest besökta i Europa. Skillnaden från dessa städer är dock den ringa befolkningen på bara 1,5 miljoner. Relativt låga alkoholpriser och ett rykte som en plats där festen ständigt pågår gör också att Barcelona lockar till sig en viss typ av turism. En turism som vanligtvis inte brukar ha sitt säte i större städer.

– Huvudgatan i Barceloneta liknar numera en turistgata på Costa Brava med barer som serverar billig sprit. Lokala restauranger och barer har försvunnit. Vi vill ha tillbaka vårt område, säger Maria.

Men det största problemet är inte fylleturismen. Barcelonabornas missnöje handlar till största grad om det växande antalet turistlägenheter som trissar upp priser, något som gör att många tvingas lämna sina områden för att de helt enkelt inte har råd att betala hyran.

– Fortsätter den här utvecklingen kan jag bli tvungen att flytta, säger Maria som menar att hon givetvis inte är emot all turism men att besökare istället för att hyra lägenheter borde hålla sig till hostel och hotell.

Många turistlägenheter hyrs dessutom ut illegalt. I Barceloneta finns exempelvis runt 73 lägenheter registrerade för uthyrning. Oriol Casabella, ordförande för grannföreningen i Barceloneta, menar att det snarare handlar om ett tusental. För att råda bot på problemet och möta invånarnas protester började politikerna i början av september kontrollera lägenheter.

– Politikernas svar på problemen är alltid ökad kontroll. Fler poliser, hårdare lagar... Varför inte se till att dra ner på lågprisflygen, frågar sig Oriol.

Problemet med turistlägenheter är dock inte helt okomplicerat. Många använder webbtjänster som Air BnB för att hyra ut sina bostäder, vilket för vissa i krisens Barcelona har blivit en ekonomisk räddning. Oriol Casabella menar dock att de absolut största vinnarna är de stora affärsrörelserna.

– Den ekonomiska krisen används som argument av politikerna för att göra vad som helst. Det måste givetvis vara tillåtet att hyra ut sin bostad för att få ekonomin att gå ihop, men problemet är utländska investerare som köper upp lägenheter som de aldrig ens vistas i, utan hyr ut dyrt till turister utan att betala skatt. Det är inte rimligt, säger Ada Colau, språkrör för nya politiska plattformen Guanyem Barcelona, ”Vi vinner tillbaka Barcelona”.

Sedan i somras har Guanyem Barcelona hållit informationsmöten runt om i hela Barcelona och uppslutningen har varit stor. De 30 000 namnunderskrifter som plattformen haft som mål för att kunna visa på folkligt stöd är sedan länge insamlade och nu siktar partiet på att ta plats i Kataloniens parlament efter valet nästa år.

– Folk är trötta på att inte känna sig som en del av sin egen stad. Barcelona och Spanien har de senaste åren följt den utveckling som finns i hela Europa. Nyliberalismen har fått ett uppsving och makten ligger väldigt långt bort, säger Ada Colau.

Enligt Colau genomsyras turistsektorn, precis som många andra sektorer i Spanien, av korruption. De stora inkomsterna från turistnäringen tillfaller dessutom enbart ett fåtal.

– Vi vill vinna tillbaka Barcelona till invånarna. Det betyder inte att vi är emot turism. Alla vet att turismen i Barcelona tillför mycket bra och vi är stolta över vår stad. Men medborgarna måste få vara delaktiga i beslut som i stor grad påverkar dem.

Ada Colau tycker inte om att politikerna skyller på lågpristurismen.

– Det är ett sätt för myndigheterna att hitta en syndabock. Ett elitiskt resonemang och ett sätt att säga att vissa turister är bättre än andra.

Hon får medhåll av Marc Caellas, författare och flerårigt aktiv i turismdebatten, som menar att det största problemet är mängden besökare i en relativt liten stad som Barcelona.

– För mig är det inte väsentligt vilken turist som kommer hit, om de spenderar massvis med pengar eller om de är budgetresenärer. Turisterna måste bli färre, säger han.

Att politikerna skulle vilja förändra tror han inte på.

– De säger att de vill bli av med ”fylleturismen” samtidigt som de arbetar i motsatt riktning. Det är ett problem med en stad som bara vill vara en nöjespark.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu