Modiano skriver om minnets förrädiska natur | Fria.Nu
  • Paris är oftast platsen för Modianos minneskonst. Här Les Deux-Portes på rue des Innocents och rue de la Ferronnerie i Paris 1865.
Fria Tidningen

Modiano skriver om minnets förrädiska natur

Patrick Modianos litterära produktion kretsar ofta kring minnet, men ett undflyende sådant. Anna Remmets har läst tre böcker av nobelpristagaren.

2014 års nobelpris gick till en i Sverige relativt okänd men i hemlandet prisbelönt fransk författare vid namn Patrick Modiano, i Sverige senast utgiven på det lilla förlaget Elisabeth Grate. Modiano, född 1945, tilldelades priset med motiveringen "För den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld".

"Minneskonst" är ett välfunnet ord. Modianos litterära produktion kretsar verkligen ofta kring minnet och att minnas, även om hans ärende lika mycket är att skildra minnets förrädiska natur och tillkortakommanden som att skildra dessa kraft. Hos Modiano är både minne och identitet flytande och undflyende, hela tiden under förhandling.

Inte sällan skapas denna osäkerhet av en opålitlig berättare. De dunkla butikernas gata från 1978 handlar om en man som förlorat minnet och som nu försöker återfinna, eller återskapa, sin identitet med ett gammalt foto som enda utgångspunkt. Här skapar Modiano en vemodig och stundtals kuslig historia av en ramberättelse som lika gärna skulle kunnat bli en mycket konventionell deckarhistoria.

I Place de l' Etoile som författaren skrev redan 1968, alltså bara 23 år gammal, är det istället en mycket manipulativ och raljant berättare som skapar osäkerhet kring minne och identitet. Raphael Schlemilovitch konstruerar medvetet en identitet som på en gång hånar och överensstämmer med de antisemitiska fördomar han mött hela sitt liv, både före, under och efter andra världskriget. Till synes spefullt gör han sig själv till en karikatyr, men bakom denna glöder varje ord av en stor vrede.

Genom Raphael Schlemilovitch berättar Modiano (som själv är av judiskt ursprung) en slags den franska antisemitismens historia där både Dreyfusaffären och den tyska ockupationen figurerar, skildrade genom huvudpersonens koleriska blick. Medan huvudpersonen i De dunkla butikernas gata fåfängt försöker skapa en autentisk identitet som kanske inte går att finna, eller skapa, bygger alltså Schlemilovitch medvetet upp en identitet som är en sorgsen skrattspegel baserad på andras förutfattade meningar.

Någonting som är framträdande både i Place de l' Etoile som skildrar de franska och europeiska judarnas situation i mitten av förra seklet och i De dunkla butikernas gata som berättar historien om de ryska migranterna som kom till Frankrike efter revolutionen, är exilen och hemlösheten som tema.

Här intar de försvunna och de döda en betydande roll, liksom även i boken Bröllopsresa (1990) som skildrar en mans utforskande av en avlidens kvinnas öde och slutliga självmord, ett sökande minst lika ihärdigt som det efter den egna identiteten i De dunkla butikernas gata. Även där intar för övrigt en först försvunnen och sedan död kvinna en central position. Som hos så många andra manliga författare fungerar kvinnor hos Modiano ofta som symboler i sin frånvaro. Symboler för saknad, förlust och längtan.

Modianos böcker är för det mesta mycket exakt förankrade på bestämda, verkliga geografiska platser och specifika tidsepoker. Han är en författare som kan både sitt Paris och sin franska landsbygd. Samtidigt bygger han i sina berättelser upp egna, slutna världar som ibland nästan känns surrealistiska och drar in läsaren i samma tillvaro av enslighet, ensamhet och osäkerhet som hos sina karaktärer.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Ett tryggt val”

Frias kulturreporter Tobias Magnusson kommenterar Nobelpriset i litteratur till Patrick Modiano.

Fria Tidningen

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Landets Fria

© 2021 Fria.Nu