• Alice Boman är nu på bejublad turné med Ane Brun.
Fria Tidningen

Boman vill skapa musikaliska andrum

Låtskisserna från sovrummet har tagit Alice Boman till rampljuset på kort tid. Efter en USA-turné är hon nu på höstturné ute i landet.

Drömmen var att spela in sina låtar i en riktig studio. Malmöbon Alice Boman skickade in några demoinspelningar till det lokala skivbolaget Adrian Recordings. De nappade direkt och valde att ge ut demoinspelningarna i sin ursprungliga form.

Hyllningarna lät inte vänta på sig. Hon fick högsta betyg av flertalet kritiker och utomlands var första singeln Waiting en av de mest uppmärksammade låtarna på betydelsefulla musikbloggar.

I somras kom ytterligare sex nyinspelade låtar. De gavs ut med de tidigare demoinspelningarna under titeln EP II & Skisser. I samband med släppet följde ett intensivt turnerande.

Hon är precis hemkommen från en USA-turné, en fantastisk upplevelse, berättar hon. Nu är det turnerande närmare hemmaplan som gäller, främst i Sverige men även i Norge, Danmark och Tyskland.

– Det känns så stort att jag nu får göra det här på heltid. Innan tänkte jag mycket på just det, vad jag ville göra. Jag älskar foto och form och funderade mycket på att jobba med tidningar eller något sådant.

För Alice Boman har resan gått från att sitta och göra musik i sitt sovrum till att spela inför slutsålda konserthus. Helgens två spelningar på Södra teatern i Stockholm var utsålda. Hon gläds över framgångarna, men säger att hon inte riktigt vant sig vid att vara i centrum.

– Jag har lite svårt ibland för själva uppmärksamheten, mest för att det är så annorlunda. Men jag älskar att få stå på scen, sjunga och spela för människor. Det är något av det bästa. 

Hinner du skriva några nya låtar?

– Jag har några på gång. Ganska många är skisser. Jag gör ofta så att jag sitter och spelar och kommer på något litet som jag snabbt spelar in. Sen börjar jag på nästa låt. Jag längtar efter att kunna sitta ner och skriva, spela och få lite ordning i det där, säger Alice Boman.

Men de nya låtarna kommer inte att bjuda på några radikala förändringar musikaliskt.

– Jag tycker om enkelheten. Men förhoppningsvis utvecklas jag lite hela tiden. Och det är alltid roligt att testa att göra på lite andra sätt. Vi får se hur det blir.

Hur skulle du beskriva du din musik?

– Jag har så svårt för att beskriva sådant, men förhoppningsvis känns den ärlig och inte så fixad. Och lite tidlös. Jag gör rätt enkel musik. Hoppas den är något andra kan hitta något slags andrum eller tröst i. 

Själv finner hon både ro och inspiration i andra artister, just nu lyssnar hon gärna på Bob Dylan, Joni Mitchell och Kate and Anna McGarriggle.

– Många av deras låtar är så fenomenala. Sen älskar jag Bon Iver, Radiohead och Nina Simone. Och jag såg Portishead live i somras och blev helt såld. 

Den aktuella turnén startade förra veckan i Luleå och Boman spelar som support till Ane Brun.

– Det är stort. Hon känns så stark och fin, det är absolut inspirerande, säger Alice Boman.

Efter succéspelningarna i Stockholm väntar nu en liten paus innan nästa stopp i Göteborg på söndag. Slutet på höstturnén blir i november.

– Då ska jag försöka resa lite med vänner. Och så skriva och spela och sådär. Försöka få klart de där sångerna.

Fakta: 

Alice Boman

• Singer/songwriter från Malmö. Släppte albumet EPII & Skisser i juni.

• Turnéstopp i oktober tillsammans med Ane Brun: 12/10: Konserthuset, Göteborg; 24/10: Konserthuset, Västerås; 25/10: Flygeln, Norrköping och 31/10: Konserthuset, Gävle.

• Läs mer och lyssna på aliceboman.tumblr.com.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Det våras för jazzen

Ett säkert vårtecken är Gmlstn Jazz. Under en vecka erbjuds jazz från lokala akter, men även internationella stornamn.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu