Antirasismen växer sig starkare i Sjöbo | Fria.Nu
  • ”Jag är från Småland men det kan ändå vara svårt att komma in i grannskapet”, säger Maria Lind. Till höger står Oliver Wallertoft, Anna Broström, Mårten Van Rheinberg, Anna Johansson och Ida Persson.
  • Efter kommunvalet 1998 hade kommunstyrelsen i Sjöbo majoritet för en ny politik. Resultatet av folkomröstningen 1988 ansågs föråldrat och 2001 skrev kommunen avtal med Migrationsverket om flyktingmottagande på 25 personer årligen.
Skånes Fria

Antirasismen växer sig starkare i Sjöbo

Den nazistiska mobiliseringen och Sverigedemokraternas framgångar i EU-valet utlöste en kedjereaktion i Sjöbo. Via nätet fick antirasister kontakt med varandra – och en mindre folkrörelse var född.

Dagen efter EU-valet dammades Sjöbos rasiststämpel av. Inte i någon annan kommun hade så många lagt sin röst på Sverigedemokraterna. Samtidigt som Svenskarnas parti storsatsade i kommunen inför riksdagsvalet. Anna Johansson reagerade snabbt. På Facebook startade hon upp gruppen Sjöbo mot rasism. Gruppen växte snabbt och ”många ville ta fighten”, berättar Anna Johansson. Ett av de första stegen blev att skapa en protestlista mot nazistiska Svenskarnas partis affischeringskampanj. Drygt 250 namnunderskrifter lämnades i början av sommaren in till kommunledningen. Strax därefter begärde ett av toppnamnen inom Svp ut listan från kommunen och hotade med att ”granska underskrifterna”.

– Jag blev förbannad. Det fanns de som sa att de inte ville skriva under för att de var rädda. Det är precis så nazismen fungerar. De är våldsamma och så hotar de till tystnad. Men det är också därför det är viktigt att inte låta sig skrämmas, säger Anna Johansson.

Några dagar senare blir en annan Sjöbobo – Anna Broström – stel av skräck när hon får syn på en av Svp:s skyltar under Sjöbo marknad. ”Det här måste stoppas, jag måste göra egna affischer och skyltar”, tänker hon. Men Feministiskt initiativs slogan ”in med feministerna och ut med rasisterna” satte ord på hennes tankar och hon bestämde sig för att istället engagera sig partipolitiskt för första gången i sitt liv. På Fi:s hemsida hittade hon en interaktiv karta där varje punkt signalerade om ytterligare någon engagerad.

– Det var en stor svärm i Malmö och en mindre svärm över Simrishamn. I mitten var det helt tomt – men i Sjöbo fanns en liten punkt till, säger Anna Broström.

Den andra var en 19-årig arbetssökande kille – Jesper Jonsson. Tillsammans startade de Fi Sjöbo och påbörjade en regelrätt valrörelse. Fler anslöt sig och Gudrun Schyman dök för att hålla tal, berättar Ida Persson som var en av dem som fick nys om Feministiskt initiativs uppstart under sommaren. Bredvid Svenskarnas partis blågula skyltar dök det upp rosa från Feministiskt initiativ. Och bredvid Svenskarnas partis funktionärer stod Ida Persson och hennes partikollegor och delade ut flygblad.

– Familjen fick stå tillbaka, det blev en riktig spurt, säger hon.

Samtidigt bestämde sig Anna Johansson som startat Sjöbo mot rasism för nästa steg. Med hjälp av Expo startade hon den partipolitiskt oberoende organisationen Tillsammans för Sjöbo. I slutet av valrörelsen lockade de ett sjuttiotal personer till en manifestation mot rasism.

– Det har varit bättre respons än vad jag kunde hoppas på. Min mamma var en av dem som engagerade sig på 1980-talet, då var det mer hot har hon berättat. Nu har det gått att prata med folk, säger Mårten van Rheinberg, en av dem som valt att engagera sig i Tillsammans för Sjöbo.

För Feministiskt initiativ blev det inget mandat i kommunfullmäktige, trettio röster saknades. Samtidigt växte Sverigedemokraterna, blev näst största parti i kommunen och störst i riksdagsvalet. Men när Skånes Fria träffar aktivisterna på en pizzeria i centrala Sjöbo är de långt ifrån nedslagna.

– Först blev jag ledsen, nästan så att jag började gråta men det har gått över i ”nä nu jävlar ska vi kämpa vidare”, säger Ida Persson.

Förgäves har inte heller engagemanget varit. Det är både aktivisterna från Feministiskt Initiativ och Tillsammans för Sjöbo övertygade om. Inte bara för att Svenskarnas parti misslyckades med att ta ett mandat i kommunfullmäktige. Utan för att frågan om antirasism kommit upp på agendan. Plötsligt uttalar sig politiker i kommunen att de är både feminister och antirasister, berättar Anna Johansson.

– Man tycker att det är politikerna som ska dra i det men det är vi andra som har fått sparka igång det. Då vaknar de till liv.

Och för Feministiskt initiativ del var valrörelsen bara början, berättar Anna Broström. Varje onsdag träffas aktivisterna för att fortsätta det politiska arbetet.

– Vi är taggade och kommer att skugga kommunalpolitiken. Vår vision är att ha ett hus i centrala Sjöbo där vi kan samla alla organisationer som arbetar mot rasism.

Annons

Rekommenderade artiklar

Leili försökte mota Olle i grind – 1988

För 26 år sedan gick luften ur aktivisten Leili Åhman. Ja-sidan förlorade i folkomröstningen om Sjöbo skulle ta emot flyktingar. Under årets valvaka väcktes minnena från 1988 återigen till liv.

Skånes Fria

Långa utredningstider för miljöbrott i Skåne

Polisen hoppades kunna klämma åt den organiserade miljöbrottsligheten. Åklagarmyndigheten att ärendehögen skulle minska. Men ett år efter Skånepolisens satsning på miljöbrott är verkligheten en annan.

Skånes Fria

Expo: ”Svp:s röster gick till SD”

Val 2014

Inte ett enda mandat lyckades det nazistiska Svenskarnas parti knipa i de 34 kommuner som partiet ställt upp i. I Sjöbo fick de 46 röster. Ett ”praktfiasko”, enligt Daniel Poohl, chefredaktör på Expo.

Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu