Mordet som skakade Grekland | Fria.Nu
  • Pavlos Fyssas mamma omfamnar det monument som rests till den mördade musikartistens minne i Aten-förorten Keratsini under en manifestation på årsdagen den 18 september.
  • Med artistnamnet Killah P var Pavlos Fyssas en ledande figur i Atens underground hiphop-scen.
  • Minnesstund för Fyssas vid La Mano i Stockholm.
Fria Tidningen

Mordet som skakade Grekland

Mordet på antifascisten Pavlos Fyssas för ett år sedan blev startskottet för en massiv utredning där den ena efter den andra medlemmen i Gyllene Gryning åtalades för brott. Ett år senare är rättegången ännu inte avklarad och det nynazistiska partiet växer samtidigt som kampen för upprättelse fortsätter.


Stockholm, 18 september 2014

Ett 40-tal svartklädda personer har samlats för en minnesstund vid monumentet La Mano i Stockholm. Det blåser kallt och den tysta demonstrationen som gått från den grekiska ambassaden upp till platsen står i stark kontrast till de massdemonstrationer som rasade i Aten för ett år sedan i reaktion på mordet på Pavlos Fyssas.

Flera minnescermonier hålls samtidigt runt om i Europa. Sverige är det land där det hålls flest: på fem orter samlas antifascister och Greklands-vänner. De svensk-greker som är här drar paralleller till Sverigedemokraternas framgångar och känner oro inför utvecklingen i Europa.

– Det finns bara ett sätt att hedra Fyssas minne, säger talaren. Och det är genom att agera – nu. I morgon kan det vara försent.

Aten, 17 september 2013

34-åriga Pavlos Fyssas, känd antifascist och musiker, är på väg ut från en krog tillsammans med sin flickvän och ett tiotal vänner. Fyssas, som under kvällen hamnat i en diskussion då han kritiserat Gyllene Gryning, blir mött av samling svartklädda individer. Trots att poliser befinner sig bara några meter från platsen går de inte in och stoppar attacken på Fyssas och hans vänner.

”De var 30-40 stycken som kom på skotrar och med bilar. Vi var sju...”, berättar en vän till Fyssas till tidningen the Greek Reporter.

Han beskrev hur mördaren tog tag i Fyssas händer och knivhögg honom två gånger i hjärtat och i magen. Först då reagerade polisen.

”Han var vid liv i 20 minuter”, berättar vännen. ”Ambulansen kom 50 minuter senare.”

Fyssas konstaterades död på sjukhus och nyheten spred sig snabbt.

Eleni Papaprokopiou, aktiv antifascist och medlem i vänsterpartiet Syriza, befann sig vid tillfället för mordet i Stockholm och fick nyheten via Twitter.

– Jag såg en tweet om att en ung antifascist blivit knivhuggen i ett område nära Aten och att han troligen dött, berättar hon.

– Sedan kom fler tweets om att det var en medlem i Gyllene Gryning som begått mordet. Jag kände mig förstås otroligt ledsen över att ung människa mist livet, men också en enorm ilska: ingen hade lyssnat på det vi sagt om Gyllene Gryning under hela den här tiden.

Mordet utlöste en våg av våldsamma protester över hela Grekland och fördömdes av alla partier i parlamentet, inklusive Gyllene Gryning.

– De flesta var chockade, berättar Eleni Papaprokopiou.

– Fram till det här hade Gyllene Grynings retorik och attacker framförallt riktat sig mot immigranter. Genom mordet på Fyssas blev det uppenbart att dess fiender inte bara är immigranter utan alla som inte passar in i deras sociala norm: antifascister, hbtq-personer, och så vidare. Varken media eller allmänheten kunde längre blunda och rättsystemet tvingades agera.

Den 21 september grips 45-årige Giorgos Roupakias för mordet och utredningen som påbörjas är den största med officiella politiker inblandade sedan de som gjordes i efterdyningarna av andra världskriget. En efter en åtalas Gyllene Grynings parlamentsledamöter för olika brott och alltmer tyder på att partiet i själva verket fungerar som en kriminell organisation med en strikt hierarkisk struktur.

Grekland, hösten 2014

Knappt ett år efter mordet sitter nio av Gyllene Grynings parlamentsledamöter häktade i väntan på rättegång. Den långa utredningen av partiet har resulterat i att åtal riktas mot partiets samtliga parlamentsledamöter. Sammanlagt 78 misstänkta har åtalats. Rättegången mot Giorgos Roupakias, häktad för mordet på Fyssas, tros påbörjas innan året är slut, enligt grekiska medier.

Men även om bevisen om Gyllene Grynings kriminella element kunde tros avskräcka väljare har det inte hänt, berättar Eleni Papaprokopiou. Snarare motsatsen.

– De ökade sitt stöd med två procent sedan parlamentsvalet 2012 och blev Greklands tredje största parti i EU-valet. Det är tydligt att de har ett stadigt väljarstöd. Många är fortfarande övertygade om att arbetslösheten beror på ”illegala invandrare” och i media fortsätter partiet att behandlas som vilket parti som helst.

Papaprokopiou ser med oro på de senaste valen till EU-parlamentet där extremhögern växte.

– Men vi måste komma ihåg att fascisterna inte vunnit än, säger hon.

– Det är upp till Europas folk att inse vad som håller på att hända innan det är för sent och genomföra nödvändiga reformer för ett mer inkluderande och demokratiskt Europa. Kanske det viktigaste ligger på det lokala planet: att inte ge upp, att agera kollektivt och visa genom både demonstrationer och i sin vardag att hat och fördomar inte får segra.

Fakta: 

Gyllene Gryning

Gyllene grynings rötter kan spåras till den grekiska militärjuntan men bildades officiellt som parti 1993.

2010 fick de sitt första genomslag, då partiledaren, Nikolaos Michaloliakos, valdes in i fullmäktige i Aten.

I parlamentsvalet 2012 fick partiet sju procent av rösterna, från att i valet innan endast fått 0,27 procent.

Källa: Expo

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2018 Fria.Nu