Världens största klimatprotest | Fria.Nu
  • Uppskattningsvis 400 000 personer deltog i söndagens klimatdemonstration på Manhattan.
  • Yudith Nieto, klimataktivist från Houston, Texas, känner sig stärkt av mångfalden i demonstrationen.
  • Eddie Bautista, ordförande för New Yorks allians för miljörättvisa, gick i frontledet av marschen.
  • Leonardo DiCaprio, som nyligen utsetts till FN:s fredsbudbärare med fokus på klimatet, deltog i demonstrationen.
Fria Tidningen

Världens största klimatprotest

Söndagen blev historisk då omkring 400 000 personer marscherade på New Yorks gator i den största klimatmanifestationen någonsin.

– Vi sa att alla skulle behövas för att förändra allting ­– och alla kom, säger Eddie Bautista, ordförande för New Yorks allians för miljörättvisa som gick i frontledet av söndagens enorma demonstration, som avgick från Central Park, samma plats som den första stora klimatmanifestationen hölls den 22 april 1970 – ett datum som än i dag firas som Jordens dag.

Innan marschen skrev Bill McKibben, medgrundare till den världsomspännande klimatrörelsen 350.org och en av initiativtagarna till demonstrationen, i ett mejl till Fria:

– Vi förväntar oss en enorm trängsel av människor på gatan som demonstrerar inför världens ledare att det är dags att ta den här frågan på allvar.

Och uppslutningen överträffade alla förväntningar. Dels representerade deltagarna en mångfald av gamla, unga, barn, rullstolsburna, minoriteter och människor från olika samhällsklasser och länder, och dels slöt flera världsledare upp och visade sitt stöd. I massan kunde stadens borgmästare Bill de Blasio, före detta president Al Gore, FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och Leonardo DiCaprio, som nyligen utsetts till FN:s fredsbudbärare med fokus på klimatet, urskiljas.

Trots de enorma utmaningar som klimatrörelsen står inför var det en hoppfylld demonstration.

– Jag är överväldigad över att se att så många människor från marginaliserade områden som befinner sig i frontlinjen för de negativa effekterna av klimatkrisen finns representerade här, säger Yudith Nieto som arbetar för klimaträttvisa i en förort i Houston, Texas.

Liksom flera andra deltagare påpekar Yudith Nieto att de alla kommer att resa hem åt olika håll med en erfarenhet och känsla av att de inte är ensamma i kampen för exempelvis politiska reformer och bättre representation i det lokala styret.

Syftet med tisdagens FN-klimatmöte, där runt 120 regeringschefer, ministrar, företagsledare och representanter från olika miljöorganisationer ska delta, är att få fart på processen inför nästa års stora klimattoppmöte i Paris där ett bindande globalt klimatavtal ska vara klart.

”Klimatförändringarna påverkar redan i dag människors liv runtom i världen. Det slår sönder länders ekonomier och kostar överväldigande summor. Men det finns också ett erkännande av att det finns storskaliga och prisvärda lösningar i sikte. Men förändring kostar pengar”, skriver FN på sin webbplats inför mötet.

Ban Ki-moon hoppas bland annat få löften om mobilisering av finansiella resurser för investeringar i förnybara energikällor, ökad energieffektivitet och reducering av föroreningar.

Parallellt med klimatmötet hålls i dagarna det första FN-toppmötet för ursprungsbefolkningar. Huvudtemat rör tillgången till land och vatten. Frågor som är nära kopplade till klimatkrisen. Enligt Naomi Klein, som precis har släppt boken This Changes Everything, Capitalism vs. the Climate är det just urfolket som först drabbas och först reagerar på klimatförändringarna. De sitter dessutom ofta inne med många lösningar i relation till vad de eftersträvar, nämligen harmoni i livet mellan människa och natur och lokalt styre med bättre förvaltning av naturresurser för gemensam nytta. De förespråkar inte heller tillväxt till varje pris – goda exempel som Klein detaljrikt beskriver i sin bok.

Bill McKibben från 350.org menar att det är viktigt att fokusera på kärnfrågan när det gäller klimatkrisen:

– Vi bränner så mycket kol, gas och olja att vi höjer temperaturen på jorden, så vi måste sluta att göra det och hitta andra källor för att ge energi till våra liv. Dessutom handlar det om att se hur skevt fördelad den politiska och ekonomiska makten i världen är; det är en svårare uppgift än vad det borde vara att komma tillrätta med det.

Annons

Rekommenderade artiklar

Vapenavtal utan effekt

Två år har gått sedan det historiska ATT-avtalet trädde i kraft. Men flera länder som stod bakom regleringen av den internationella handeln med vapen anklagas nu för att själva bryta mot avtalet – i synnerhet när det gäller konflikten i Jemen.

Fria Tidningen

© 2018 Fria.Nu