Skämtartiklar sprider rasistiska fördomar | Fria.Nu
  • Cherie Pavlov utanför Padoga där hon hittade skämtartiklar som hon uppfattade som rasistiska.
  • Exempel på de artiklar som Cherie Pavlov fann stötande.
  • Ett tidigare fall av blackfacesminkning ägde rum i Sverige 2011, när två studenter dök upp svartsminkade på en fest med rep om halsen, och sedan såldes som slavar i en påhittad auktion. De polisanmäldes för hets mot folkgrupp av Afrosvenskarnas riksförbund.
Göteborgs Fria

Skämtartiklar sprider rasistiska fördomar

Maskeradbutiken Bodega på Kyrkogatan säljer färgkrämer med stereotypa bilder på svarta och asiatiska personer. Butiken besvarar kritiken med att produkterna ska användas i privat syfte.

När studenten Cherie Pavlov, 25, besökte Partybutiken Bodega på Kyrkogatan i Göteborg hajade hon till. På en hylla salufördes två färgkrämer för ansiktet, en brun och en gul. Ingenting anmärkningsvärt i sig, men deras förpackningar var desto mer uppseendeväckande.

På kartongen till den bruna ansiktskrämen syns en svartsminkad kvinna och en brett leende svartsminkad man i afrofrisyr, iklädda beduinkläder och med diamantsmycken. I bakgrunden är en afrikansk savann. Den gula krämen marknadsförs med bilden av en asiatisk man i kinesisk rishatt och tvinnade Fu Manchu-mustascher.

För att ställa butiken till svars angående försäljning av produkterna skickade Cherie Pavlov ett mejl till Bodegas chef, Anders Svärdh. Med brevet bifogade hon ett antal länkar till artiklar som problematiserade fenomenet blackface, en typ av sminkning avsedd för att skapa stereotypa bilder av svarta människor.

Två veckor senare svarade Anders Svärdh:

– Vi tycker att du missar att vi jobbar med maskeradartiklar, vilket framförallt används i rent privata hänseenden och för de deltagandes eget nöjes skull. Vi stödjer givetvis inte användandet av våra produkter i uppenbart rasistiska syften. Detta är dock inte vårt ansvar utan den som utför själva handlingen.

Cherie Pavlov är inte nöjd med det svar hon fick.

– De verkar inte begripa poängen alls. Menar han på allvar att de inte tycker att förpackningen är rasistisk? Människor är mer än sin hudfärg.

I ett meddelande till Göteborgs Fria Tidning skriver Anders Svärdh att förpackningarna inte bryter mot några lagar, och om det framgick att de gjorde det, skulle butiken omgående returnera dem till leverantören.

Annons

Rekommenderade artiklar

© 2020 Fria.Nu