• Daniel Sestrajic (v) tar plats i riksdagen nästa mandatperiod.
Skånes Fria

Hallå där...

...Daniel Sestrajic i Vänsterpartiet Malmö. Ni gick framåt med 3,2 procentenheter i kommunvalet. Varför tror du att ni lyckades så bra just i Malmö?

– Staden har ändrats mycket demografiskt de senaste åren, vi har sett en stor inflyttning av unga och av personer med utländsk bakrund. Det finns ett klimat här som politiserar många som inte var politiska innan. Jag tror också att det har att göra med att vi har lyckats med att koppla ihop parlamentariska och utomparlamentariska aktiviteter och varit öppna mot grupper som arbetar utomparlamentariskt.

Vilka partier tror du att ni har tagit väljare ifrån?

– Vi har inte gjort någon systematisk genomgång av det än, men vi kan se att många väljare finns i områden som Kroksbäck, Holma och Kryddgården. Det är traditionell sossemark, men där finns också många som inte har röstat tidigare och som vi har lyckats mobilisera genom till exempel vår arabiska grupp.

Vad kommer ni att göra med de två nya mandat som ni har fått i kommunfullmäktige?

– Det kommer att bli ett omfattande program och de andra partierna kommer att bli tvungna att ge oss ökat inflytande. En fråga vi vill driva är den om sex timmars arbetsdag. Vi vill även skapa bättre arbetsvillkor inom offentliga sektorn och återkommunalisera välfärden. Det är också viktigt i en stad som Malmö att stärka arbetet mot islamofobin och afrofobin.

Sverigedemokraterna har också gått framåt i Malmö och har fått två nya mandat. Hur kommer ni att bemöta det?

– I praktiken har det ingen betydelse att de ökade i Malmö. De rödgröna är i majoritet, SD har ingen vågmästarroll och kommer därför att bli helt utestängda. Så vi vill strunta i SD och istället möta deras väljare med en politik som förhoppningsvis kan få dem att ändra sig.

Innan valet talades det om att du var en av toppkandidaterna till riksdagen, blir det en riksdagsplats?

– Ja jag kommer att bli ledamot, men har ingen ambition att lämna Malmö utan kommer fortsätta att ha min bas här. Jag vill vara en röst i riksdagen för de grupper och föreningar som vi samarbetar med här.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Anna hoppas på ett röd-grönt-rosa Lund

Val 2014

Feministiskt Initiativ nådde inte ända fram till riksdagen, men däremot kom de in i flera kommuner. Anna Tomasson från Fi Lund berättar om den politik hon vill föra i kommunfullmäktige.

Skånes Fria

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

Stockholms Fria

© 2024 Fria.Nu