• Kvinna till kvinnas och Expos rapport Folk, familj och fosterland visar hur nationalistiska krafter i Europa hotar fri- och rättigheter som bland annat kvinnors deltagande på arbetsmarknaden, abortfrågan och rättigheter för hbtq-personer. (Bilden är beskuren.)
Fria Tidningen

Ökad nationalism – ett slag mot jämställdheten

Sverigedemokraterna säger nu att de är ett parti för ”jämställdhet i verkligheten”. Men organisationen Kvinna till kvinna varnar för att partiet hotar jämställdheten, utifrån sina erfarenheter av nationalism i andra länder.

– Vi bygger vår analys på erfarenheter i konfliktländer där nationalismen är stark, ett kännetecken för nationalistiska partier i Europa är att de värnar om en traditionell syn på familjen och framför allt kärnfamiljen, att det är kvinnans roll att föda barn och vara hemma och ta hand om dem, säger Christina Hagner, på Kvinna till kvinna, en organisation som arbetar med att stärka kvinnor i krig och konfliktdrabbade områden.

Kvinna till kvinnas och Expos rapport Folk, familj och fosterland visar hur nationalistiska krafter i Europa hotar fri- och rättigheter som bland annat kvinnors deltagande på arbetsmarknaden, abortfrågan och rättigheter för hbtq-personer.

– Vi är inte aktiva i svensk inrikespolitik, utan i säkerhets- och utrikespolitik, men har tagit ställning i detta på grund av våra allvarliga erfarenheter av nationalistiska organisationer, säger Christina Hagner.

I sitt senaste valmanifest på webben har Sverigedemokraterna en avdelning som heter ”Jämställdhet i verkligheten” och partiet försöker ofta profilera sig som ett jämställt parti. Att profilera sig som jämställt och för hbt-rättigheter gör SD eftersom det ligger i tiden, enligt Hagner.

– Det man kan säga generellt om nationalistiska och populistiska partier i Europa är att de rider på strömningar som de tror ska gå hem i stugorna, därför skulle det vara jättesvårt för Jimmie Åkesson att angripa föräldraförsäkringen, eftersom man i Sverige generellt tycker att det är ganska bra att pappor tar ansvar, säger Christina Hagner. Däremot är de emot öronmärkta pappamånader.

– Man kan också se det i hur SD tidigare mer gav sig på muslimer, men på senare tid mer ger sig på tiggare, det är en anpassning till vad man tror att folk ska vara med på, säger hon.

Vid en närmare koll på vad SD:s jämställdhetspolitik innebär så handlar det bland annat om att som enda parti i riksdagen driva frågan om att sänka gränsen för fri abort från dagens 18 veckor till 12 veckor, att samkönade par inte ska få adoptera barn eller genomgå insemination, att genusteoretiker ska hållas borta från förskolor och att all form av kvotering ska upphöra.

En fråga är dock om SD själva har kvoterat in män till riksdagen, då 69,8 procent av kandidaterna på partiets riksdagslistor är män. På övriga riksdagspartiers listor är fördelningen överlag jämn mellan män och kvinnor, där KD har högst andel män (57,1 procent) och V högst andel kvinnor (53,3 procent).

När SD kom in i riksdagen minskade andelen kvinnor för första gången sedan 1991. 2010 var tre av 20 sverigedemokratiska riksdagsledamöter kvinnor. Nu ser partiet ut att få 49 mandat.

– Rent faktiskt kommer andelen kvinnor minska i riksdagen när SD ökar sina platser. Andra partier eftersträvar jämn könsfördelning, men det ser inte ut att vara en fråga som har betydelse för SD, säger Christina Hagner,

Som biståndsarbetare är Kvinna till kvinna oroliga för om SD kommer försöka driva sin familjepolitik genom det svenska biståndet, men framför allt ser organisationen att partiet kan förflytta jämställdhetsdebatten bakåt i tiden.

– Positionerna i diskussionen förflyttas, säger Christina Hagner.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Nya valregler hade gett Fi 5 mandat

Val 2014

SD fick 6 mandat, Fi och C bara 3 mandat var – trots att SD inte fick mer än 0,6 repektive 0,5 procent fler röster i kommunvalet i Stockholm.

Stockholms Fria

Anna hoppas på ett röd-grönt-rosa Lund

Val 2014

Feministiskt Initiativ nådde inte ända fram till riksdagen, men däremot kom de in i flera kommuner. Anna Tomasson från Fi Lund berättar om den politik hon vill föra i kommunfullmäktige.

Skånes Fria

© 2024 Fria.Nu