Rösta är det viktigaste av allt – eller? | Fria.Nu
Simon Felix Adler

Krönika


Val 2014

Skånes Fria

Rösta är det viktigaste av allt – eller?

Simon Felix Adler om kampen som förs varje dag, bortanför valurnorna.

Så är det slutligen dags för fotbolls-VM, eller jag menar riksdagsvalet. För är det inte lite så det känns. Plötslig ska vi alla vara experter, sätta oss in i laguppställningar och spelare, när vi under de senaste fyra åren inte har brytt oss det minsta om fotboll. Dagen för avspark närmar sig. Dagen då vår nations öde avgörs. Mediacirkusen brassar på med trummor och trumpeter och kräver att vi ställer upp i raka led framför valurnan.

Men vad finns bakom budskapet att makten att forma vårt samhälle avgörs på en dag av 1460 dagar? Gör din röst hörd den 14 september annars kommer någon annan att göra det! Bakom det budskapet viskar en röst lugnt och sövande i våra öron. Efter den 14 september behöver du inte bry dig. Du behöver inte kämpa för ett solidariskt samhälle. Du behöver inte kämpa mot rasism eller sexism, på din arbetsplats eller på gatan. Du behöver inte bry dig om de tusentals människor som dör när de försöker ta sig in i vårt fort Europa. Slappna av, säger rösten. Slappna av och lämna över till dem som styr. Till dem som kan. Politik är ett heligt språk som bara prästerskapet förstår sig på. Inget som vi vanliga dödliga klarar av att befatta oss med.

Är det inte konstigt att en röst i valet ofta ses som en starkare politisk handling än att hjälpa en medmänniska som har det svårt? Att hjälpa en papperslös, att gå på en demonstration, eller att organisera sig mot ockerhyror tillsammans med sina grannar. Trots att det många gånger lämnar ett djupare politiskt avtryck än att rösta i ett val. Röstar du inte ses du som en soffliggare som skiter i allt så länge det finns bullshit-TV att titta på och flottiga kycklingklubbor att äta. Det spelar ingen roll om du är en hängiven aktivist i ett flertal politiska frågor de resterande dagarna mellan valen. Röstar du inte är du demokratins fiende.

Politik avgörs inte i valet. Politik är vad vi väljer att göra varje dag. Då vi tillsammans engagerar oss i politiska frågor. Då vi tillsammans ifrågasätter det vi tycker är fel och försöker förändra det. Vi får inte låta den ensamma vandringen till vallokalen bli avlatsbrevet som köper oss fria från ansvar i det samhället vi tillsammans lever i. Så rösta eller rösta inte, men stanna inte där. Vi kan bättre än så här. Allt i våra liv är politik. Allt från vad vi äter till frukost till global uppvärmning och hur du väljer att möta dina medmänniskor. Omfamna det och kämpa. Kämpa varje dag.

Annons

© 2020 Fria.Nu