”Vi vill se slutet på alliansen” | Fria.Nu
  • Jenny Wrangborg.
Fria Tidningen

”Vi vill se slutet på alliansen”

Valet engagerar även kulturarbetarna. ”Men vi måste fortsätta organisera oss även vid en rödgrön valseger”, säger skivaktuella poeten Jenny Wrangborg.

Jenny Wrangborg är känd för diktsamlingarna Kallskänkan (2010) och Vad ska vi göra med varandra (2014). Nu är hon aktuell med en låt på EP:n The end of alliansen som ges ut för att uppmuntra till organisering mot orättvisor varje dag, både inför valet och efteråt.

Varför är du med på skivan?

– Vi vill se the slutet på alliansen, det räcker nu. Men vi kan inte vila efteråt heller, även om det blir en rödgrön regering. Det är lätt att tro att allt avgörs nu. Men vi måste fortsätta vara på fötterna, protestera och organisera oss på arbetsplatser bland annat.

Du har skrivit text till låten Fabrikerna. Vad handlar den om?

– Om någon som går genom en stad och betraktar den, men staden ser inte ut som nu. Den är kanske lite mer abstrakt än mina andra texter men den handlar faktiskt om socialismen.

Du verkar ha gått alltmer från rena diktuppläsningar till musikaliska samarbeten, varför?

– Det är inte riktigt sant, musiken har alltid varit en del av mitt skrivande och jag har alltid haft band som tonsatt mina dikter. Men det handlar om att skrivandet är ganska ensamt, jag vill sätta det i ett annat sammanhang och vara del av en kollektiv process. Sedan tror jag att fler lyssnar när det är musik till.

Många artister har gjort speciallåtar till valet och Fi har gjort en valskiva. Är det annorlunda mot tidigare när det gäller artisters engagemang, tror du?

– Det verkar vara fler som tagit ställning i den här valrörelsen än förra. Folk är nog väldigt trötta på politiken och även kulturutövare drabbas, genom till exempel arbetslöshet eller sänkt a-kassa.

Så vad tror du om valutgången?

– Jag brukar vara väldigt positiv och det kommer jag att vara tills jag blir motbevisad.

Fakta: 

The end of Alliansen

• En EP som ges ut av KPD (kulturproduktion: döden).

• Finns på Spotify och för nedladdning på kpdoden.bandcamp.com mot valfri betalning.

• Intäkterna går till Ingen människa är illegal.

• Medverkande är Jenny Wrangborg & Stationen, Joel Hjärtattack & Knifven, Matriarkatet, Beat up Betty och Oväder.

Annons

Rekommenderade artiklar

En rasande röd rockpoet

Skivaktuella Nike Markelius berättar om sorgen över den politiska utveckliingen och avskyn mot arbetslinjen.

Fria Tidningen

© 2020 Fria.Nu