Debatt


Elena S
  • De få bilderna som blev tagna under upploppet och som fortfarande cirkulerar runt överallt i media. ”Där var han, min pappa under fyra galopperande hästar och jag blev helt ställd”, skriver Elena S.foto: Drago Prvulovic/tT
Fria Tidningen

Min pappa trampades ner av polisens hästar

Elena S skriver om sin pappa som skadades av polisen i Malmö under den gångna helgens polisbrutalitet.

Jag sitter inte och bölar eller så, det kan jag inte påstå. Är bara i chock över det som hände i Malmö i helgen och kan fortfarande inte riktigt fatta att det har hänt. I Sverige. På 2000-talet.

Jag visste att min pappa skulle demonstrera, så solidarisk som han är. Tror inte han har missat någon demonstration under åren han har varit i Sverige. Jag har dock alltid varit lite orolig för man vet aldrig vad som kan hända, och nu plötsligt hände det. Fem personer skadades allvarligt och min magkänsla talade direkt att någonting hade hänt just honom. Kollade på både Aftonbladet och Sydsvenskan och ja, jag hade rätt. Där var det.

De få bilderna som blev tagna under upploppet som fortfarande cirkulerar runt överallt i media. Där var han, min pappa under fyra galopperande hästar och jag blev helt ställd.

jag Visste inte alls hur jag skulle reagera men var på något sätt beredd på det, så jag fick bara en liten chock. Ringde syster, ringde mamma, stack till Malmö Universitetssjukhus. Så galen känsla, fattade inte vad som hade hänt alls.

Är detta ens möjligt i dagens Sverige? Ett nazistparti ska hålla ett torgmöte, 1 000 motdemonstranter, polisen är där för att skydda men istället attackerar de och misshandlar anti-fascister som inte ens gör något motstånd? Att rida in i en massa med folk och tro att det slutar bra samt kör över folk, är det så polisen arbetar?

Alltså... det går inte ihop. Och måste klargöra redan nu att min pappa gjorde inget motstånd alls. Han hjälpte unga som var sekunder från att bli ihjältrampade av hästar och hamnade på marken själv.

Kom till sjukhuset, visste ingenting, visste inte ens om han levde egentligen. Spenderade totalt nio timmar på akuten och fick se min far lida av smärta på en bår. Är detta priset man får för att vara solidarisk? Är det så här polisen gör för att skydda folk, eller ja, nazister? Ger sig på oskyldiga? Pinsamt Sverige, pinsamt.

Jag kom hem klockan ett i natt och har i dag fått hämta ut tiotal mediciner och det gör ont i mig att se människor lida så hårt – särskilt om man bor under samma tak som dem 24/7. Blodet rinner fortfarande och läget är illa, men ”he is home”, även om läkaren ville ha kvar honom över natten. Det kommer att ta månader innan han repar sig men man får tänka att det kunde varit ”mycket värre”.

Jag hoppas att de andra skadade och alla ni andra anhöriga mår någorlunda bra. Jag vet att många är i chock och att det kommer att ta tid att smälta men fan, skäms lite över att vara svensk. Men jag hoppas att Skånepolisen skäms ännu mer över sin insats, för det ska de fan göra.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu