Mangatecknare som rör om bland könsrollerna | Fria.Nu
  • Natalia Batista med ett exemplar av Amaltea i famnen. Hon letade länge efter fantasyböcker där kvinnor styrde, innan hon började teckna en sådan berättelse själv.
Skånes Fria

Mangatecknare som rör om bland könsrollerna

I mangaboken Amaltea räddar en prinsessa en prins. Ordet man har byttats ut mot kvin. Killar blir överfallna av tjejer. Tecknaren Natalia Batista har valt att ändra på könsrollerna för att belysa strukturer i samhället.

– Vilket fint exemplar, utbrister sexköparen när hon får se Ossian.

– Undrar vad en sån här sötnos skulle kosta, fyller hennes vännina i.

Ossian känner obehag och vill helst försvinna från platsen. Då träder prinsessan Amaltea fram och skriker.

– Va i...Han är absolut inte till salu, så stick iväg!

Nyligen kom den tredje delen i triologin Amaltea ut, en mangabok där rollerna är ombyta. En prinsessa räddar en prins. De bor i ett drottningarike där kvinnor antastar män, både sexuellt och med våld. Nyligen kom den andra boken i planerade triologi ut.

– Det är för sällan någon vänder på kakan, i fantasy behöver karaktärerna inte leva i den värld som vi lever i, säger tecknaren Natalia Batista.

Innan hon började skriva och teckna Amaltea så letade hon efter fantasyböcker med matriarkat. Förbryllat letade hon igenom internet utan att hitta något. Det var då Natalia Batista bestämde sig för att börja teckna mangaböcker som belyser samhällsproblematiken.

– Det är helt rätt i tiden att en mangabok om feminism kommer. Dels för att feminismen har vind i segeln, men även för att manga brukar vara segregerat.

Dock inspirerades hon av Gerd Brantenbergs roman Egalias döttrar från 1970-talet. Den handlar, så som Amaltea, om ändrade könsroller. Kvinnan läser tidningen på morgonen, pussar mannen på kinden och går till jobbet, medan mannen oroar sig över barn och hem. Huvudkaraktären är pojken Petronius som bryter sig loss från de rådande kvinnonormerna, går med i en maskuliniströrelse och försöker skapa ett samhälle där alla är lika mycket värda.

– Den boken fick mig att se saker och ting på ett helt annat sätt. Den gav mig både medvetenhet och kunskap. I början funderade jag på att döpa min bok till någonting med ordet döttrar.

Likt Egalias döttrar är inte Amaltea skriven för att läsaren ska känna sympati med killar istället för tjejer. För syftet är inte att jubla åt att det är en prinsessa som är den starka och självständiga. Tanken är att man ska få förståelse för prinsen som är förtryckt av könsmaktsroller.

– Jag tyckte verkligen att det behövs. När könsrollerna blir ombyta så blir det ganska tydligt att det finns problem.

Natalia Batista har en ganska bred målgrupp. Genom att använda sig av manga, fantasy och feminism vill hon nå ut till allt från barn som inte kommit in i tonåren till personer i tjugoårsåldern. Men hon har även fått höra att väldigt små barn får berättelsen läst för sig.

Jag blev väldigt glad när en mamma berättade att hon läser Amaltea för sina döttrar som godnattsaga.

Responsen kommer till största del från tjejer. Men när Natalia Batista är ute på konvent så kommer även killar fram till henne och är lyriska.

– Diskussionen om könsnormer rör killar också. Jag tror det är många som växer upp i en könsroll och frågar sig varför den gör eller tycker som man gör. säger hon.

Natalia Batista har tidigare varit politiskt aktiv. Att skriva boken är ett sätt att fortsätta kampen för feminism. Hon menar att kampen behöver ske på olika sätt och hon har valt sitt.

Fakta: 

Natalia Batista...

... bor i Lund och har gått på seriehögskolan i Malmö, där hon i dag arbetar som lärare.

2 september klockan 19 är det releasefest för Amaltea 2 på Amalthea Bokkafé, Kristianstadsgatan 41c, Malmö.

Natalia Batista om namnet Amaltea:

– Det är fint och låter lite gammeldags. Jag har även valt det för att det är politiskt laddat. Dock är namnet taget från det vänsterorienterade bokkaféet i Malmö. Inte båten som sprängdes av socialister i Malmös hamn i början av 1900-talet.

Annons

Rekommenderade artiklar

”Mardrömmar kan innehålla öppningar”

Lillebrors fantastiska mardröm är en illustrerad berättelse där mardrömmen lyfts fram som något skrämmande, men också som en möjlighet att skapa en annan värld.

Skånes Fria

© 2020 Fria.Nu